Телешки борш със зеле

за 6 порции, 90 мин

Кухня
07:57 - 16 Декември 2020
3569
Телешки борш със зеле

Продукти

800 г телешко/говеждо месо

4 глави лук

6 карамфилчета

2 дафинови листа

2 малки глави червено цвекло

250 г прясно зеле

200 г моркови

200 г картофи

сол и черен пипер

2-3 с.л. оцет

½ връзка копър

200 г заквасена сметана

 

Приготвяне

Телешкото се натрива със сол, слага се в тенджера, сипва се около 3,5 л студена вода. Добавят се цели обелените глави лук, дафиновите листа и карамфилът.

Оставя се бавно да кипне, като се отстранява образувалата се пяна. Вари се на тих огън под капак около 1 час.

Червеното цвекло, морковите и картофите се обелват и се нарязват на парчета, зелето се нарязва на ленти.

Зеленчуците се добавят към месото и се вари още 45 мин. на средна температура. Подправя се с оцета, сол и черен пипер.

Изваждат се лукът и месото, нарязват се на едро и се връщат в тенджерата.

Застройва се с разбърканата заквасена сметана и се поръсва обилно с копър.