Телешки борш със зеле
за 6 порции, 90 мин
Продукти
800 г телешко/говеждо месо
4 глави лук
6 карамфилчета
2 дафинови листа
2 малки глави червено цвекло
250 г прясно зеле
200 г моркови
200 г картофи
сол и черен пипер
2-3 с.л. оцет
½ връзка копър
200 г заквасена сметана
Приготвяне
Телешкото се натрива със сол, слага се в тенджера, сипва се около 3,5 л студена вода. Добавят се цели обелените глави лук, дафиновите листа и карамфилът.
Оставя се бавно да кипне, като се отстранява образувалата се пяна. Вари се на тих огън под капак около 1 час.
Червеното цвекло, морковите и картофите се обелват и се нарязват на парчета, зелето се нарязва на ленти.
Зеленчуците се добавят към месото и се вари още 45 мин. на средна температура. Подправя се с оцета, сол и черен пипер.
Изваждат се лукът и месото, нарязват се на едро и се връщат в тенджерата.
Застройва се с разбърканата заквасена сметана и се поръсва обилно с копър.