Телешки кюфтенца в гъбен сос

за 4 порции, 60 мин

Кухня
08:40 - 20 Август 2020
6892
Телешки кюфтенца в гъбен сос

Продукти

За соса:

15 г сушени манатарки

10 г друг вид сушени гъби

50 г лук

40 г масло

500 мл телешки бульон

400 мл течна готварска сметана или прясно мляко

магданоз, копър, сол и черен пипер

1/2 краставица

100 г заквасена сметана или отцедено кисело мляко

За кюфтетата:

1 кг телешка кайма или друга по избор

1/2 връзка магданоз

100 г лук

1 филия хляб

8 с.л. зехтин или олио

2 яйца

1 ч.л. сух естрагон или майорана, риган, чубрица

1 ч.л. червен пипер

сол и черен пипер

 

Приготвяне

Сушените гъби се накисват в 300 мл хладка вода да омекнат леко. Прецеждат се, водата се запазва. Ако гъбите са едри, се нарязват, но на големи парчета.

Обеленият лук се наситнява.

В загрятото масло се сотират заедно гъбите и лукът. Деглазира се с водата от гъбите - да кипне силно. Сипват се бульонът и сметаната. Кипва и се подправя със сол и черен пипер.

Магданозът и обеленият лук за кюфтетата се наситняват.

Филията хляб се смила на трохи или се накисва във вода и се изстисква.

В 2 с.л. загрят зехтин или олио се задушава лукът – леко да омекне. Маха се от котлона и се добавят магданозът и хлябът.

Омесва се с каймата, като се прибавят и яйцата, естрагонът, червеният пипер, сол и черен пипер. Оформят се около 16 кюфтенца и се оставят на хладно.

Краставицата се обелва и се нарязва на малки кубчета. Разбърква се със заквасената сметана, като се добавят копър и магданоз по на едро.

В останалия загрят зехтин или олио се изпържват от двете страни кюфтенцата до леко златисто.

Подреждат се в тавичка и се сипва гъбеният сос. Пече се в предварително загрята умерена фурна около 15 мин.

Гарнира се с пресния сметанов сос с краставиците и се поръсва с още копър и магданоз.

Очаквайте готварска книга 84 стр. "Българска трапеза" с най-любимите ни ястия. 125 рецепти в традиционен и в модерен стил.