Телешки кюфтенца в гъбен сос
за 4 порции, 60 мин
Продукти
За соса:
15 г сушени манатарки
10 г друг вид сушени гъби
50 г лук
40 г масло
500 мл телешки бульон
400 мл течна готварска сметана или прясно мляко
магданоз, копър, сол и черен пипер
1/2 краставица
100 г заквасена сметана или отцедено кисело мляко
За кюфтетата:
1 кг телешка кайма или друга по избор
1/2 връзка магданоз
100 г лук
1 филия хляб
8 с.л. зехтин или олио
2 яйца
1 ч.л. сух естрагон или майорана, риган, чубрица
1 ч.л. червен пипер
сол и черен пипер
Приготвяне
Сушените гъби се накисват в 300 мл хладка вода да омекнат леко. Прецеждат се, водата се запазва. Ако гъбите са едри, се нарязват, но на големи парчета.
Обеленият лук се наситнява.
В загрятото масло се сотират заедно гъбите и лукът. Деглазира се с водата от гъбите - да кипне силно. Сипват се бульонът и сметаната. Кипва и се подправя със сол и черен пипер.
Магданозът и обеленият лук за кюфтетата се наситняват.
Филията хляб се смила на трохи или се накисва във вода и се изстисква.
В 2 с.л. загрят зехтин или олио се задушава лукът – леко да омекне. Маха се от котлона и се добавят магданозът и хлябът.
Омесва се с каймата, като се прибавят и яйцата, естрагонът, червеният пипер, сол и черен пипер. Оформят се около 16 кюфтенца и се оставят на хладно.
Краставицата се обелва и се нарязва на малки кубчета. Разбърква се със заквасената сметана, като се добавят копър и магданоз по на едро.
В останалия загрят зехтин или олио се изпържват от двете страни кюфтенцата до леко златисто.
Подреждат се в тавичка и се сипва гъбеният сос. Пече се в предварително загрята умерена фурна около 15 мин.
Гарнира се с пресния сметанов сос с краставиците и се поръсва с още копър и магданоз.
Очаквайте готварска книга 84 стр. "Българска трапеза" с най-любимите ни ястия. 125 рецепти в традиционен и в модерен стил.