Телешки сарми с жасминов ориз

за 4 порции

Кухня
13:24 - 03 Юли 2021
3980
Телешки сарми с жасминов ориз

Продукти

1 голяма глава прясно зеле

1 филия хляб

200 мл течна готварска сметана или прясно мляко

1 глава лук

1 с.л. масло

1/2 връзка магданоз

250 г телешка кайма

1 яйце

4 с.л. жасминов ориз – може и друг

сол и черен пипер

1 ч.л. суха майорана или чубрица

4 с.л. олио или зехтин

1 ч.л. кимион семена

200 мл доматен сок

200 мл зеленчуков бульон

1 щипка канела

малко оцет

 

Приготвяне

Хлябът се накисва в 100 мл течна сметана за 15 мин.

Приготвят се 12 едри листа зеле, като се изрязва дебелата част в основата на всеки лист. Бланшират се във вряща, подкиселена с оцет вода до леко омекване. 200 г от останалото зеле се нарязва на фини ленти.

Обеленият лук се наситнява и се запържва заедно с нарязаното зеле в разтопеното масло за кратко. Сипва се останалата сметана и се оставя леко да ври 2 мин. Добавя се половинара наситнен магданоз и се разбърква. Оставя се да изстине.

Сметановото зеле се омесва с каймата, леко изстискания хляб, яйцето, жасминовия ориз, сухата майорана, сол и черен пипер.

Плънката се разпределя върху зелевите листа и се завиват стегнати сарми. Запържват се задно със зърната кимион в загрятото олио или зехтин до златисто от двете страни.

Сипват се доматеният сок и бульонът и се оставя да заври. Подправя се със сол и канела.

Всичко се пече в тавичка в загрята фурна на 160 градуса 45-50 мин. Поръсва се с останалия наситнен магданоз.