Телешки сарми с жасминов ориз
за 4 порции
Продукти
1 голяма глава прясно зеле
1 филия хляб
200 мл течна готварска сметана или прясно мляко
1 глава лук
1 с.л. масло
1/2 връзка магданоз
250 г телешка кайма
1 яйце
4 с.л. жасминов ориз – може и друг
сол и черен пипер
1 ч.л. суха майорана или чубрица
4 с.л. олио или зехтин
1 ч.л. кимион семена
200 мл доматен сок
200 мл зеленчуков бульон
1 щипка канела
малко оцет
Приготвяне
Хлябът се накисва в 100 мл течна сметана за 15 мин.
Приготвят се 12 едри листа зеле, като се изрязва дебелата част в основата на всеки лист. Бланшират се във вряща, подкиселена с оцет вода до леко омекване. 200 г от останалото зеле се нарязва на фини ленти.
Обеленият лук се наситнява и се запържва заедно с нарязаното зеле в разтопеното масло за кратко. Сипва се останалата сметана и се оставя леко да ври 2 мин. Добавя се половинара наситнен магданоз и се разбърква. Оставя се да изстине.
Сметановото зеле се омесва с каймата, леко изстискания хляб, яйцето, жасминовия ориз, сухата майорана, сол и черен пипер.
Плънката се разпределя върху зелевите листа и се завиват стегнати сарми. Запържват се задно със зърната кимион в загрятото олио или зехтин до златисто от двете страни.
Сипват се доматеният сок и бульонът и се оставя да заври. Подправя се със сол и канела.
Всичко се пече в тавичка в загрята фурна на 160 градуса 45-50 мин. Поръсва се с останалия наситнен магданоз.