Tелешко с гъби шийтаке
за 4 порции, 20 мин
Продукти
600 г телешко месо
20 г пресен джинджифил
1 люто червено чушле
100 г лук
150 г гъби шийтаке
1 лайм или ½ лимон
6 с.л. олио
6 с.л. соев сос
2 с.л. мед
наситнен пресен кориандър или магданоз
Приготвяне
Обеленият джинджифил се нарязва на тънки ивички.
Лютото чушле се почиства от семките и се нарязва на пръстенчета.
Обеленият лук се нарязва на филийки, гъбите шийтаки - на четвъртинки.
Телешкото месо се нарязва на тънки ивици.
Загрява се 4 с.л. олио и се запържват заедно джинджифилът, лютото чушле, лукът и гъбите на силен огън 2-3 минути. Изваждат се с решетъчна лъжица.
Сипва се останалото олио, загрява се и се запържва телешкото месо 4-5 мин. до златисто кафяво.
Полива се с изцедения сок от лайм или лимон и със соевия сос. Добавя се медът и се разбърква.
Връщат се зеленчуците и се разбърква всичко на котлона.
Поръсва се с кориандър или магданоз.
Очаквайте готварска книга 84 стр. "Българска трапеза" с най-любимите ни ястия. 125 рецепти в традиционен и в модерен стил.