Тенорът Аврам Андреев почина дни преди да навърши 96

Оперният певец е един от основателите на Пловдивската опера

Култура
14:28 - 02 Януари 2024
6085
Тенорът Аврам Андреев почина дни преди да навърши 96

Почина големият оперен певец Аврам Андреев, съобщиха от Пловдивската опера. "Сбогуваме се с него с тъжна усмивка и с благодарност за примера за отдаденост към изкуството, който ни завеща! Ще носим в сърцата си последната среща с големия артист на концерта по случай 70-години Опера Пловдив на 15 ноември 2023 година! Дълбок поклон", заявиха от музикалната институция.

Аврам Андреев е свързан с Пловдивската опера от 1954 г. (тогава Пловдивска народна опера), само 10 месеца след създаването й, като печели конкурс, преди да е завършил Консерваторията. Завършва оперно пеене при проф. Петър Райчев.

За всичките над 40 години на сцената Аврам Андреев представя около шестдесет централни партии и петнадесет по-малки, като някои от тях изпълнява многократно. Сред тях са Моцартовите Балмонте, Тамино, Ферандо и Бастиен, граф Алмавива и Дон Рамиро на Росини, Неморино и Ернесто на Доницети, Надир на Бизе, Ленски на Чайковски, Шуйски и Юродливия на Мусоргски, Берендей и Моцарт на Римски-Корсаков.

Приоритет за него са и българските заглавия, а сред тях се открояват „Луд Гидия“, „Мадам Сан-Жен“, „Юлска нощ“, „Милионерът“, „Рицарят“, „Златната ябълка“, „Мнимият болен“ – все произведения на Парашкев Хаджиев, както и „Имало едно време“ на Асен Карастоянов, „Откраднали консула“ на Иван Димов и др.

Аврам Андреев е родом от Разлог. "Народно читалище - Разлог "15 септември 1903-1909 г." също се сбогува с оперния певец.

"В ушите ми и сега звучат разложките песни, които мама ми пееше, седнала на пейката пред дома в Разлог" разказваше ни г-н Андреев в един от последните ни разговори по телефона преди няколко месеца... И затананикваше нашенска мелодия... душата му пееше за Разлог, сърцето му искаше да се върне поне още веднъж, "на пейката пред дома"...

Дългият му и богат творчески и житейски земен път завършва днес в дома му в Пловдив... А тръгва от разложкото читалище. Талантът му е забелязан от незабравимия Никола Стойчев. Същият той го подтиква и подкрепя да следва пътя на оперното пеене.

Завършва Българската държавна консерватория през 1954 г. Специализира в Болшой театър в Москва в 1971 г. Цели 43 години след това е част от трупата на Пловдивската опера. Изнася цели 60 главни роли, и то еднакво вдъхновено и вълнуващо. Благодарение на него в разложкото читалище многократно гостува пловдивската опера", отбелязват оттам.

Поклон пред паметта на Аврам Андреев!