Тереза Мей ще моли за нова отсрочка на Брекзит

Британският премиер се среща с Макрон и Меркел за последен компромис

Актуални новини
12:07 - 09 Април 2019
1419
Тереза Мей ще моли за нова отсрочка на Брекзит

Късно вечерта на 8 април британският парламент прие закон, целящ да принуди правителството да поиска от лидерите на ЕС нова отсрочка на Брекзит, за да се избегне развод без споразумение на 12 април. Това принуди премиерът на Великобритания да поиска среща с Ангела Меркел и Еманюел Макрон, на която да бъде обсъден последен вариант за компромис преди крайната дата за излизане на Обединеното Кралство от Съюза.

Законът беше одобрен и от двете Камари в парламента. Днес ще се обсъжда с колко да бъде отложен разводът между Лондон и Брюксел. Известно е, че Мей иска отсрочка до 30 юни.

Междувременно преговорите между управляващата Консервативна партия и Лейбъристите продължават. От Даунинг Стрийт 10 поясниха, че премиерът Мей не се е съгласила с искането на опозицията за митнически съюз с ЕС, но обмисля промяна на необвързващата политическа декларация.

На 10 април започва извънредна среща на върха на Европейския съюз, посветена на Брекзит. A днес Тереза Мей ще разговаря с канцлера на Германия - Ангела Меркел и с президента на Франция - Еманюел Макрон.