Терин с пилешки дробчета и шамфъстък
за 1 доза, 120 мин
Продукти
3 главички шалот или 1 глава голям лук - около 70 г
2 скилидки чесън
20 г масло
15 клонки мащерка
200 г пилешки дробчета
400 г свинска кайма
200 г телешка кайма
2 яйца
100 мл течна сметана за разбиване
4 с.л. коняк, бренди
30 г шамфъстък обелен
по ½ ч.л. смлян бахар и индийско орехче
черен пипер и сол
250 г суров бекон или обезкостени свински гърди на тънки резени – може и пушен бекон
250 г варена шунка на резени с дебелина около 1 см
5 дафинови листа
Приготвяне
Обелените лук и чесън се нарязват на дребно и се задушават 1-2 мин. в разтопеното масло.
Добавят се листенцата на 10 клонки мащерка, разбърква се и се маха от котлона да изстине.
Пилешките дробчета се нарязват едро и се пасират или смилат. Смесват се със свинската и телешката кайма, яйцата, сметаната, коняка, ядките шамфъстък.
Добавят се лукът и чесънът с мащерката, заедно с маслото. Овкусява се с бахара, индийското орехче, черен пипер, сол и се разбърква на гладка смес.
Продълговата дълбока форма се покрива – дъното и стените, с тънките филийки бекон. Слага се добре уплътнена 1/3 от месната смес и се покрива с половината от шунката. нарязана на тънки ленти. Разстила се втората третина от месната смес и останалата шунка. Най-отгоре - последната част от месната смес. като се заглажда.
Подреждат се отгоре дафиновите листа и останалите клонки мащерка.
Формата се покрива с алуминиево фолио, което се пробива внимателно на две места, за да излиза парата. Слага се в по-голяма тава, в която се сипва 1,5 л гореща вода.
Пече се на водна баня в загрята умерена фурна към 90 мин.
Оставя се да се охлади и да се стегне в хладилника за около денонощие заедно с формата. Реже се на филийки преди поднасяне.
Очаквайте готварска книга 84 стр. "Българска трапеза" с най-любимите ни ястия. 125 рецепти в традиционен и в модерен стил.