Терин с пилешки дробчета и шамфъстък

за 1 доза, 120 мин

Кухня
17:43 - 02 Ноември 2020
4780
Терин с пилешки дробчета и шамфъстък

Продукти

3 главички шалот или 1 глава голям лук - около 70 г

2 скилидки чесън

20 г масло

15 клонки мащерка

200 г пилешки дробчета

400 г свинска кайма

200 г телешка кайма

2 яйца

100 мл течна сметана за разбиване

4 с.л. коняк, бренди

30 г шамфъстък обелен

по ½ ч.л. смлян бахар и индийско орехче

черен пипер и сол

250 г суров бекон или обезкостени свински гърди на тънки резени – може и пушен бекон

250 г варена шунка на резени с дебелина около 1 см

5 дафинови листа

 

Приготвяне

Обелените лук и чесън се нарязват на дребно и се задушават 1-2 мин. в разтопеното масло.

Добавят се листенцата на 10 клонки мащерка, разбърква се и се маха от котлона да изстине.

Пилешките дробчета се нарязват едро и се пасират или смилат. Смесват се със свинската и телешката кайма, яйцата, сметаната, коняка, ядките шамфъстък.

Добавят се лукът и чесънът с мащерката, заедно с маслото. Овкусява се с бахара, индийското орехче, черен пипер, сол и се разбърква на гладка смес.

Продълговата дълбока форма се покрива – дъното и стените, с тънките филийки бекон. Слага се добре уплътнена 1/3 от месната смес и се покрива с половината от шунката. нарязана на тънки ленти. Разстила се втората третина от месната смес и останалата шунка. Най-отгоре - последната част от месната смес. като се заглажда.

Подреждат се отгоре дафиновите листа и останалите клонки мащерка.

Формата се покрива с алуминиево фолио, което се пробива внимателно на две места, за да излиза парата. Слага се в по-голяма тава, в която се сипва 1,5 л гореща вода.

Пече се на водна баня в загрята умерена фурна към 90 мин.

Оставя се да се охлади и да се стегне в хладилника за около денонощие заедно с формата. Реже се на филийки преди поднасяне.

Очаквайте готварска книга 84 стр. "Българска трапеза" с най-любимите ни ястия. 125 рецепти в традиционен и в модерен стил.