Терзиев: Искаме да направим София град, от който хората не искат да си тръгват

Градоначалникът каза, че вижда проблемите навсякъде

Актуални новини
12:41 - 17 Септември 2024
777
Терзиев: Искаме да направим София град, от който хората не искат да си тръгват

В деня на София – 17 септември, Радио София празнува своя 17-и рожден ден. По този повод в предаването „Радиокафе“ гостува кметът на столицата Васил Терзиев. Той поздрави столичани за празника на града. Признава, че откакто е кмет не може спокойно да се разхожда из София, тъй като вижда проблемите навсякъде.

„Оглеждам всички проблеми, дефекти – кое не е наред, веднага ми хрумват идеи кое, как може да стане по-добре. Сещам се за други градове, в които съм видял различен начин да бъде направено нещо. Екипът вече е вдигнал ръце от мен, защото аз постоянно вървя, снимам и пращам задачи и идеи. Вече съм в такъв режим, където гледам за подобрения, не мога да се нарадвам толкова на направеното, въпреки че има страшно много, което е направено и от предишната администрация“, каза Терзиев.

По думите му, София е невероятен град за живеене, за правене на бизнес и за отглеждане на деца. Не на последно място са и природните дадености на града.

„Има и богата култура. Град, в който съжителстват щастливо хора от различни етноси и вероизповедания, който става все по-пъстър, защото има увеличаващ се брой чужденци. Те идват и като туристи, и се заселват тук, именно заради това какво може да предложи София за живеене и за работа. Градът е прекрасен и това, което зависи от нас като администрация и всички граждани, е да го пазим и да го развиваме заедно“, добави Васил Терзиев.

Кметът изтъкна, че за ръководството на града е особено важна темата за децентрализацията. По думите на столичния кмет, проблемите трябва да се решават близо до източника си.

„Т.е. районните кметове да имат повече възможности, тъй като те най-добре виждат и са запознати с проблемите на даден квартал, да имат инструментите да ги решават. Ние, за това работим от ден първи“, каза кметът.

Той посочи, че през погледа на чужденците, София често изглежда тъмна, без липса на качествено осветление и инфраструктура.

„През тези четири години за нас една от големите теми ще бъде как да подобрим качеството на пътната настилка, на маркировката и тротоарите, за да може да изглежда София като един наистина европейски град и то не само в идеалния център“, посочи градоначалникът и изтъкна, че София е град с голям потенциал.

„В София можеш да дойдеш по много причини, а целта е да не искаш да си тръгнеш. Искаме да направим София градът, от който хората не искат да си тръгват. Това ни е целта за младите“, каза Васил Терзиев.

Той благодари на всички предишни управници на града в годините преди него и посочи, че това е причината да има видима разлика от София през 90-те години и днес