Терзиев: Момичетата могат да бъдат стимулирани да изберат пътя на науката

Общество
20:49 - 28 Ноември 2023
8019
Терзиев: Момичетата могат да бъдат стимулирани да изберат пътя на науката

С повече добри примери момичетата могат да бъдат стимулирани да изберат пътя на науката. Това стана ясно от думите на кметът на София Васил Терзиев, който участва в 13-ото издание на наградите „За жените в науката“.

Много пъти съм си задавал въпроса как да стимулираме повече момичета да изберат пътя на науката, после да се занимават с монетизирането на тази наука, с инвестиции. Отговорът винаги стига до едно и също - повече добри примери. Такива като вас, които успяват и да пробият дебелия лед, но и тези истории да бъдат разказани. Постоянно да говорим за подобни истории, защото тогава все повече хора получат заряд да тръгнат по нелекия път да се занимават с наука, коментира Терзиев. Вие сте герои и ние сме признателни за това, което правите, каза кметът на наградените.

Наградите всяка година се предоставят на учени като признание на таланта им и в подкрепа на научните им амбиции да променят света към по-добро. В глобален план програмата цели да стимулира развитието на науката, да повиши броя на жените изследователи и да постигне полово равенство в тази сфера. До момента са отличени 36 дами с общ награден фонд от 180 000 евро.