Терзиев подхвана гробищата

Безвъзмездно ше прехвърлят 52 дка на парк „Бакърена фабрика“

Политика
11:49 - 22 Декември 2023
1476
Терзиев подхвана гробищата

Подписах договор за безвъзмездно прехвърляне на държавен имот към Столичната община. Имотът се намира в район „Връбница“. Тези близо 52 дка ще ни позволят да разширим гробищния парк „Бакърена фабрика“. Това написа в профила си във Facebook кметът на София Васил Терзиев.

Той обясни, че на новата територия от Общината ще искат да се направи облагородяване с водоснабдяване и алеи, като това няма да стане бързо, защото изготвена преди година геоложка експертиза показва, че нивото на водите в терена са високи.


"Ще ангажираме експерти, които да предложат възможни решения", допълни Терзиев и обърна внимание, че приемането на този имот е решено от Столичния общински съвет още през 2016 г., но оттогава до днес никой не е направил нищо това да се случи. 

Столичният кмет поясни, че последното разширение на Централните гробища ще бъде запълнено до 2025 г., като ще е необходима много работа за осигуряване на терени за изграждане на допълнителни паркове. Терзиев пише, че спешно ще се предприемат действия за подобряване на контрола върху изпълнителите на дейностите за поддръжка на зелените пространства в гробищните паркове. На среща с фирма „Егида-София“ кметът ще изиска по-организирана и ефективна охрана на гробищата, за да спре разрушаването на паметниците и измамите.