Терзиев: Ще осигурим още 1400 места в детските градини и ясли в София

У нас
18:29 - 10 Май 2024
1849
Терзиев: Ще осигурим още 1400 места в детските градини и ясли в София

"Липсата на места в детските градини и яслите е един от най-упоритите проблеми на София. Нямаше да е такъв, ако по него с години наред се е работило системно не само с обещания, а и с реални действия и воля". Това написа във фейсбук столичният кмет Васил Терзиев по повод класирането за детските градини и яслите в София. Над 10 000 деца останаха без места.

До есента ще бъдат приети още 3000 деца, а до края на годината ще бъдат осигурени нови 1400 места в детските градини и яслите, посочи Терзиев. 

"До края на юни ще предложим промени в Наредбите за компенсиране на разходите за деца, които не са приети в яслени и градински групи. Съвместно с районните кметове идентифицираме проблемите и формулираме решения в полза на родителите", казва още столичният кмет. 

След края на генералното класиране ще се сформира работна група с участие на заинтересованите страни, която да даде предложения до есента на 2024 г. за подобряване на Наредбата за прием на деца в общинските самостоятелни детски ясли, детски градини и в подготвителните групи в общинските училища на територията на Столична община.

"Заедно с тази група ще обсъдим и изготвената от нашия екип пътна карта с идеи и решения. Ще си сътрудничим активно с всички общински съветници за общи действия в полза на децата", добавя Терзиев.