Тез червени домати!

Икономика
09:20 - 04 Август 2019
14054
Тез червени домати!

С гигантски червени и розови домати родно производство се похвалиха фермери. Някои от сочните и атрактивни зеленчуци достигат два килограма и са като малък пъпеш или малка диня. „Вчера откъснах този домат от градината си, ето сами виждате, че е над 1 кг или по-точно 1 кг и 143 гр.,“ похвали се пред репортер на Lupa.bg 50-годишният Методи от Царево, който всяка година засажда по 100 корена домати, като част от тях продава, а останалата остава за семейството му.

Тази година той ги продава по 5 лева килото, но уверява, че високата цена си заслужава. „Домати се отглеждат трудно. Искат и вода, и слънце, а когато няма баланс между едното и другото, на нас, като производители ни коства пари и много труд“, разкрива производителят. По думите му специално в Царево фермерите не могат да се оплачат от липса на слънце, но пък липсата на дъждове понякога е пагубна. Доматите се поливат и сутрин рано, и вечер късно, ако имаше малко дъждец щеше да е по-добре да напои земята, но засега няма“, разказа в събота Методи пред Lupa.bg. И добави: „И проливните дъждове са опасни, че ще унищожат реколтата.“

Гигантските червени домати са сред най-вкусните български сортове


На въпрос защо българските домати тази година са толкова скъпи, дори в разгара на лятото производителят каза, че за това има две причини – дъждовете, които още през пролетта и в началото на лятото унищожиха немалка част от реколтата в различните краища на страната, така и молецът, който „разболява“ доматите. Т.нар. доматен миниращ молец много опасен вредител, който предпочита доматите, но напада също патладжан, пипер, картофи и др. Неприятелят може да намали добивите от домати от 50 до 100%, както това се е случило с някои терени.

Затова и в пика на лятото цената на родните домати не само, че не пада, а напротив дори се качва и все едно ядем доматите на цените през зимата. Макар че тогава те са оранжерийни и далеч не така вкусни.

Производителят измерва големината на доматите с мобилния си телефон, показваки, че реколтата си я бива


Проверка на Lupa.bg показа, че на зеленчуковите борси в страната българските розови и червени домати се предлагат от 1,40 до 3 лева, в зависимост от сорта и големината. На сергиите по пазарите цената им скача двойно. На щандовете в големите хранителни вериги цената на българския червен гигант е около 3,50 лева, на розовите варира от 3,20 до 5.

Хубавите сортове домати като червен гигант, розамакс, розова магия, розов гигант, розово сърце, познат и като биволско сърце, са сред вкусните и ароматни традиционни български домати. Те са месести и почти без семки.  

Всеизвестно е, че българските са най-вкусни и превъзхождат гръцките, турските и италианските. Това се дължи на уникалния климат у нас, на почвите и начина на отглеждане, твърдят агрономи.

Снимки: Агнес Методиева