Тежка жега, БЧК раздава безплатна вода на софиянци

Пунктовете са при НДК и срещу Университета

Актуални новини
08:30 - 20 Юни 2024
1125
Тежка жега, БЧК раздава безплатна вода на софиянци

Жълт код за опасни горещини е обявен за цялата страна днес. Не е изключено да имаме и 40-градусови температури. От Българския червен кръст отварят два пункта за раздаване на вода в София и напомнят да внимаваме. 

Пунктовете са при НДК – на входа срещу бул. „Витоша“ и изхода на метрото, както и в и градинката срещу Софийския университет „Климент Охридски“.

Те ще работят от 11:30 до 13:30 ч. днес и утре.

„С напомняне най-вече не толкова да осигурим вода, а с превантивна цел – да кажем, че това е най-опасното време за излизане на възрастните хора и малките деца. Затова между 11:30 ч. до 16:30 ч. ако може всеки да стои някъде на по-хладно място вкъщи“, препоръчва Пепа Недялкова, директор на БЧК в София, пред bTV.

Тази нощ беше доста топла, в Русе и Силистра дори в ранна сутрин, когато са минималните стойности за деня, те са над 20 градуса. Така организмът не може да си почине от жегите дори нощем. 

„Обикновено през нощно време да отваря прозорците, а през деня да пуска климатици и вентилатор. Ако е наложително, да излиза с шапка, с по-леки и светли дрехи и да носи вода. Да се приемат повече течности и вода, защото има опасност от слънчев и топлинен удар“, допълва Пепа Недялкова.

По думите ѝ пунктове за раздаване на вода вероятно ще има и в други градове в страната.

Днес ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от североизток. Ще се задържи горещо с максимални температури между 34 и 39 градуса, по-ниски по Черноморието.

В София температурите ще бъдат около 34 градуса, в Пловдив - 39 градуса, във Варна - 30 градуса и в Бургас - 31 градуса.

Горещо ще остане и през следващите дни. Ще бъде предимно слънчево, с условия за краткотрайни валежи само на изолирани места. 

Жегите са особено опасни, когато са продължителни като сегашните. От БЧК напомнят, че високите температури крият риск за здравето ни, а особено податливи са възрастните, хронично болните и децата.