Тихомир Безлов пред Lupa.bg: Войници на НАТО ще са тест за стабилността на кабинета?

Политика
17:02 - 26 Януари 2022
4516
Тихомир Безлов пред Lupa.bg: Войници на НАТО ще са тест за стабилността на кабинета?

В правителството има две противоположни крила, които имат различни позиции по отношение на Русия. Едното се представлява от премиера, който е прозападно и проамерикански настроен, подкрепено от Демократична България. Другото, е представлява от БСП, президента Румен Радев, военния министър Стефан Янев. Не е ясно каква е позицията на Слави Трифонов. Това заяви пред Lupa.bg Тихомир Безлов, главен експерт Програма „Сигурност“ в Център за изследване на демокрацията.

„Военният министър в края на миналата година излезе с позиция на страница си във Фейсбук, като каза, че е против да разположат войници на НАТО на българска територия. Кирил Петков остро се противопостави и заяви, че България е верен съюзник на НАТО и ще изпълняваме договора си с Алианса. Президентът Радев се опита да излезе от ситуация като заяви, че не бива да бързаме, тъй като никой не ни е искал разполагане на военни части у нас“, припомни експертът.

"Кирил Петков е в трудна ситуация, защото ако БСП и дори ИТН откажат подкрепа при гласуване в парламента, ГЕРБ и ДПС ще подкрепят разполагане на войски в България. Това може да дестабилизира правителството, ако не се намери някакъв компромис вътре в коалицията", смята Безлов.

„От гледна точка на НАТО ние сме в коридора на Турция към Украйна. Южната ни съседка има втората по големина армия в Алианса. Турция, макар че има специални отношения с Русия, смята отслабването на Украйна като намаляване на нейното значение в региона. Неслучайно Турция продаде на Украйна големия кошмар на Русия, дроновете „Байрактар“. Последните модификации на Байрактар са в сътрудничество между двете държави, тъй като Украйна предостави двигателите. Русия остро реагира на турските доставки, защото донесоха много унижение за руското оръжие в Сирия, Либия и Армения. Дроновете се превърнаха в значителен проблем в Домбаск и Луганск за руската артилерия, каза още Тихомир Безлов.

Днес правителството реши да приоритизира българската стратегия в посока деескалация на напрежението, както и да използва всички възможности по дипломатичен път този конфликт да бъде решен. Това заяви премиерът Кирил Петков.

Отбранителната ни стратегия ще е изградена на база на българската армия. Тя ще е водеща, което значи български войски, българско командване и българско военно лидерство, заяви премиерът Кирил Петков. Изглежда това показва еволюция на позицията на премиера от ясно пронатовска позиция към търсене на компромис.

Проблемът е, че кризата в Украйна не е приключила и не е ясно как България ще каже „не“ на натовските си съюзници при поискването за разполагане на военни части в България.