Тиквен хляб от лимец

за 1 брой, 85 мин

Кухня
02:39 - 14 Април 2024
4781
Тиквен хляб от лимец

Продукти

450 г тиква

500 г брашно от лимец или друго пълнозърнесто брашно

1 кубче прясна мая или 2 пак. суха

½ ч.л. мед

350 мл хладко прясно мляко или мътеница

110 г масло

1 ч.л. сол

60 г тиквени семки

 

Приготвяне

Почистената и обелена тиква се нарязва на малки кубчета. Залива се с вода да ги покрие, кипва и се вари около 10 минути. Отцежда се, пасира се и се оставя да изстине.

Брашното се смесва с маята, прясното мляко, меда и се оставя на топло 15 мин.

Прибавят се 100 г разтопено масло, солта, тиквата и 50 г тиквени семки. Омесва се гладко тесто.

Слага се във форма за печене, намазана с останалото масло. Оставя се да втаса на топло още 15 мин.

Поръсва се с останалите тиквени семки. Пече се в загрята фурна на 200 градуса (с вентилатор 180 градуса) около 60 мин.