Тиквен хляб от лимец
за 1 брой, 85 мин
Продукти
450 г тиква
500 г брашно от лимец или друго пълнозърнесто брашно
1 кубче прясна мая или 2 пак. суха
½ ч.л. мед
350 мл хладко прясно мляко или мътеница
110 г масло
1 ч.л. сол
60 г тиквени семки
Приготвяне
Почистената и обелена тиква се нарязва на малки кубчета. Залива се с вода да ги покрие, кипва и се вари около 10 минути. Отцежда се, пасира се и се оставя да изстине.
Брашното се смесва с маята, прясното мляко, меда и се оставя на топло 15 мин.
Прибавят се 100 г разтопено масло, солта, тиквата и 50 г тиквени семки. Омесва се гладко тесто.
Слага се във форма за печене, намазана с останалото масло. Оставя се да втаса на топло още 15 мин.
Поръсва се с останалите тиквени семки. Пече се в загрята фурна на 200 градуса (с вентилатор 180 градуса) около 60 мин.