Тиквени шишчета с кориандър дип
за 20 бройки, 30 мин
Продукти
800 г тиква
250 г пащърнак и/или моркови
500 г червен лук – средно големи глави
2 ч.л. семена кориандър
80 мл зехтин или олио
сол и черен пипер
1 скилидка чесън
100 г майонеза
50 г крем сирене или заквасена сметана - може изцедено кисело мляко
1 с.л. лимонов сок
1 ч.л. настъргана лимонова кора
Приготвяне
Тиквата се разрязва, изчиства се и се обелва. Нарязва се на филийки около 2 см с дебелина 1 см.
Пащърнакът и/или морковите се обелват и се нарязват на кръгчета дебели 1 см.
Червениат лук, без да се бели, се нарязва на четвъртинки.
Кориандърът леко се счуква и се разделя на две.
Тиквата, зеленчуците без чесъна и половината кориандър се смесват със зехтина или олиото в тава.
Поръсва се със сол и черен пипер, покрива се с алуминиево фолио и се пече в загрята фурна на 200 градуса 20 мин.
Обелената скилидка чесън се счуква и се смесва с майонезата, крем сиренето и останалия кориандър.
Изпечените зеленчуци се овкусяват с лимоновата кора и сока. Обелва се печеният лук.
Всичко, като се редува, се нанизва на шишчета.
Поднася се с кориандровия млечен дип.