Тиквени шишчета с кориандър дип

за 20 бройки, 30 мин

Кухня
10:05 - 12 Декември 2020
3119
Тиквени шишчета с кориандър дип

Продукти

800 г тиква

250 г пащърнак и/или моркови

500 г червен лук – средно големи глави

2 ч.л. семена кориандър

80 мл зехтин или олио

сол и черен пипер

1 скилидка чесън

100 г майонеза

50 г крем сирене или заквасена сметана - може изцедено кисело мляко

1 с.л. лимонов сок

1 ч.л. настъргана лимонова кора

 

Приготвяне

Тиквата се разрязва, изчиства се и се обелва. Нарязва се на филийки около 2 см с дебелина 1 см.

Пащърнакът и/или морковите се обелват и се нарязват на кръгчета дебели 1 см.

Червениат лук, без да се бели, се нарязва на четвъртинки.

Кориандърът леко се счуква и се разделя на две.

Тиквата, зеленчуците без чесъна и половината кориандър се смесват със зехтина или олиото в тава.

Поръсва се със сол и черен пипер, покрива се с алуминиево фолио и се пече в загрята фурна на 200 градуса 20 мин.

Обелената скилидка чесън се счуква и се смесва с майонезата, крем сиренето и останалия кориандър.

Изпечените зеленчуци се овкусяват с лимоновата кора и сока. Обелва се печеният лук.

Всичко, като се редува, се нанизва на шишчета.

Поднася се с кориандровия млечен дип.