Тиквено рагу под кора
за 4 порции, 40 мин
Продукти
100 г чедър или друго жълто сирене – може кашкавал
350 г брашно
75 г свинска мас или масло
100 г масло
2 яйца
200 г печено патешко месо или всякакво друго птиче месо
100 г леко запечен патешки или друг птичи дроб
100 г обелени печени кестени или сурови обелени картофи
500 г тиква по избор
300 г пащърнак или корен целина
1 глава лук
125 мл сухо бяло вино
500 мл бульон по избор
2 с.л. балсамов оцет
250 мл течна сметана за готвене или прясно млякои
сол и черен пипер
наситнен магданоз
Приготвяне
Брашното се омесва на гладко тесто с настъргания чедър, свинската мас, 2/3 от маслото на парченца, 1 яйце и ледената водата на 3 разтопени кубчета лед. Оставя се на студено за 30 мин.
Тестото се разточва на кора 1/2 см. Изрязват се 4 кръга за 4 огнеупорни купи, като кръглите кори трябва да са с 2-3 см по-големи от ръба на купата. Изрязват се малки дупки в средата на всяка кора. Намазват се краищата им с малко от второто разбито яйце.
Поставят се върху купите и леко се натискат краищата да залепнат отвън. Повърхността им се намазва с останалото разбито яйце. Пекат се в предварително загрята на 220 градуса фурна за 15-20 мин.
Месото и дробът се нарязват на хапки. Тиквата и пащърнакът – почистени и обелени се нарязват на едри парчета. Лукът се наситнява. Зеленчуците се задушават в останалото масло, деглазират се с бялото вино и се оставя да кипне силно.
Сипва се бульонът, балсамовият оцет и сметаната. Добавят се нарязаните кестени. Подправя се със сол и черен пипер и къкри за около 4 мин. Прибавя се месото и дробът и се разбърква за кратко на котлона.
Повдигат се внимателно корите на купичките, сипва се вътре месното раги с тиква и отново се похлупват с хляба.