ТОЙ ЛИ Е? Бургаски бопаджия поема МВР

Главен комисар Калин Стоянов в момента е шеф на ГДБОП, назначен от Бойко Рашков

Политика
16:43 - 01 Юни 2023
5380
ТОЙ ЛИ Е? Бургаски бопаджия поема МВР

Младият бопаджия Калин Стоянов се очертава да е вътрешен министър в евентуалния бъдещ редовен кабинет с мандата на ПП-ДБ, твърдят източници от преговорите между Николай Денков и Мария Габриел.

Главен комисар Стоянов в момента е шеф на ГДБОП, като бе назначен на поста от ексвътрешния министър Бойко Рашков през май 2021 г. от служебния кабинет на Стефан Янев.

По непотвърдена информация друг вариант за вътрешен министър е бил председателят на Държавната комисия по сигурността на информацията Цвятко Георгиев. Той е свързан с ДСБ. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обаче не е одобрил номинацията. 

Калин Стоянов, който е роден на 28 април 1981 г. в гр. Бургас. Висшето си образование е завършил през 2003 г. в Академия на Министерство на вътрешните работи в гр. София, а през 2009 г. специалност "Право" в Бургаски свободен университет, сочи официалната му биография на сайта на ГДБОП. 

Постъпил е в системата на МВР през 2003 г. като разузнавач в отдел “Икономическа полиция” при РДВР-Бургас. От 2009 г. до 2011 г. е заемал последователно длъжностите разузнавач в сектор “Престъпления в икономиката” и в сектор “Трансгранична организирана престъпност” към отдел БОП – Бургас. От 2011 г. до 2016 г. е разузнавач в ГДБОП – МВР и в отдел “Криминална полиция” към ОДМВР – Бургас.

От месец май 2021 г. е назначен за директор на ГДБОП.