Токът в Германия поевтиня двойно в последните три дни

Текущата цена все още е около 10 пъти над сезонно-осреднената за последното десетилетие

Новини
16:43 - 01 Септември 2022
2236
Токът в Германия поевтиня двойно в последните три дни

Референтната цена на електроенергията в Европа спадна с повече от 50% за последните три дни от рекордно високите нива с оглед на индикации за предприемане на съгласувани усилия в рамките на ЕС за облекчаване на влошаващата се енергийна криза, съобщава Блумбърг.

Германските фючърси за електричество за година напред се сринаха с цели 54% от пика в понеделник над 1000 евро за мегаватчас, тъй като Европейският съюз обмисля различни мерки за намеса на пазара, за да смекчи огромните енергийни разходи, парализиращи икономиките в целия единен блок. Покачващите се цени наложиха съкращения на промишленото производство - от това на стомана до производството на торове, като все още има малко признаци за скорошно облекчаване на енергийната криза.

"Очакваната намеса на ЕС на пазара за ограничаване на цените се тълкува като фактор за намаляване на пазарните енергийни цени, въпреки че все още има много несигурност около това какви инициативи ще предприеме ЕС и как ще изглеждат те в детайли“, коментираха анализатори от Energi Danmark, цитирани от агенция Блумбърг.

Германският договор за година напред на енергийната борса EEX падна в четвъртък до 486 евро за MWh, след като в началото на седмица удари рекорден връх над 1000 евро. Въпреки това понижение текущата цена все още е около 10 пъти над сезонно-осреднената за последното десетилетие.