Тома Биков за шпионския скандал: Някои политици са невъздържани, а не знаят за какво става дума

Да оставим службите за сигурност да си вършат работата, нещата са сериозни, призоваха от ГЕРБ

Топ
17:00 - 10 Септември 2019
3340
Тома Биков за шпионския скандал: Някои политици са невъздържани, а не знаят за какво става дума

"Някои политици и партии, дори институции, бяха крайно невъздържани в реакциите си, при положение, че самите те не знаят за какво става въпрос." Това заяви по повод шпионския скандал с русофилите на извънреден брифинг в централата на ГЕРБ депутатът Тома Биков. 

Той уточни, че работата на службите е да пазят националния интерес и сигурност и трябва да им се доверим в ситуации, които не се случват всеки ден и очевидно са сериозни.

"Арестите на Юрий Борисов и Николай Малинов нямат нищо общо нито със сегашните, нито с предишните, нито с по-предишните избори", бе категоричен Биков. Той призова институциите да проявят сдържаност по отношение на преследването от българските служби на лица, действали в ущърб на българския национален интерес, когато са застрашили националната ни сигурност.

Биков обясни, че неговото впечатление е, че в подобни ситуации обикновено нашите служби действат съвместно или по сигнал на партньорски служби.  

"Без да сме запознати в детайл с това разследване, от изявление на прокуратурата е ясно, че става въпрос за разследване срещу конкретни лица, а не срещу общности и неправителствени организации, споделящи една идеология или идея. В подобни ситуации да бъдем много внимателни. Обвиненията са изключително сериозни и няма как да се направят без зад тях да стоят сериозни доказателства.", каза Биков. Той призова да бъдат оставени на спокойствие службите за сигурност, за да могат да си свършат работата.  

"Отношенията с Русия не са поставени под въпрос - напротив, добрите отношения продължават. Става въпрос за конкретни личности, които са влезли в нерегламентирани контакти и са преминали границата, което е доста сериозен проблем, свързан с националната сигурност", увери бившият кмет на Пловдив Спас Гърневски. 

Биков използва трибуната, за да поздрави еврокомисаря Мария Габриел с новия ресор, като го определи като значим и логичен.

„Ресор, който включва в себе си образованието, науката, иновациите, младежта, неща, които бяха приоритетни за българското европредседателството. Тези области, които са приоритетни и за Европа, бяха оценени по подобаващ начин и България получава възможността български еврокомисар да работи в следващите пет години върху тях. Образованието и науката са основен приоритет на управленската програма на българското правителство
Няма как да не изразим задоволството си от този ресор", каза депутатът.