Томислав Дончев даде контра на Цветанов

ГЕРБ била жив организъм със здрава имунна система

Новини
09:35 - 19 Септември 2019
4413
Томислав Дончев даде контра на Цветанов

Местните избори трябва да бъдат състезание по идеи, цели и качества, а не по окаляне и оплюване. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев пред БНТ и контрира бившия номер 2 в ГЕРБ Цветан Цветанов, че кампанията на управляващата партия не вървяла добре.

Дончев призова смяната на определени хора в ГЕРБ да не се приемат като операция по кръвопускане, а там, където има напрежение и когато един човек не се справя добре, е нормално да бъде сменен. "Това е знак, че политическият организъм има имунна система. Той може да взема решение да се раздели с някого, за да запази тялото", подчерта вицепремиерът. 

По думите му коалицията със СДС е добър знак за спечелване на местните избори и единодействие в дясно. Дончев очаква и естествена подкрепа от коалиционните партньори.

"Всяка коалиция е компромис. Това не е първият ни опит в коалиционно управление, защото става въпрос за различни политически сили, с различни виждания, които успяват да намерят общ пакет цели и да формират парламентарна конструкция, която позволява управление". 

Вицепремиерът би бил подозрителен към кандидатите за кметове с бомбастични обещания и би попитал кандидатът за кметския пост колко струва да се направи това, което обещава и колко е голям общинският бюджет, как този разход се вмества там.

Дончев още призова да не се гледа на изборните резултати като на медал или на знаменце на картата. За столицата обаче резултати от изборите са знакови. Месните избори отразяват няколко неща - националната политическа конюнктура, оценка за всичко, което е свършено, персонална подкрепа за този, който е избран.

Вицепремиерът отхвърли въпроси, свързани с това какво би станало, ако ГЕРБ загуби местните избори с аргумент първо да минат изборите и тогава да се говори. Според него обаче реформи могат да се правят по всяко едно време и местните избори не биха били критерии за тях. За пример той посочи новият екип на настощия столичен кмет и кандидат за още един четвърти мандат Йорданка Фандъкова.

По отношение на шпионския скандал и дали това е довело до промяна в отношенията ни с Русия, Дончев отбеляза, че няма промяна в отношенията ни с Русия и работата по определени проекти продължава. Как ще завърши шпионският скандал обаче, той очаква службите и прокуратурата да си свършат работата и ако се стигне до съд, да има справедливи наказания.