Тони Димитрова на 60!

Гласът на Бургас и морето празнува своя юбилей

Новини
13:15 - 10 Януари 2023
6620
Тони Димитрова на 60!

Любимката на Бургас, а и една от най-обчаните певеци на България - Тони Димитрова, празнува рожден ден. И то не какъв да е, а своя 60-годишен юбилей.

Антоанета Димитрова Петкова, но за всички е известна с артистичния си псевдоним Тони Димитрова, е родена в Бургас, но едва през 1977 г. заживява там. Преди това израства в с. Звездец (родното място на баща ѝ), след това в Сливен. Баща ѝ е военен, майка ѝ – учителка.

Стартът

Завършва гимназия в Бургас и след това изкарва курсове по машинопис и стенография в Стара Загора. Благодарение на курсовете започва да работи като машинописка в общинската администрация на града. След няколко години работа като машинописка, се отказва от тази работа и започва да се занимава сериозно с музика.

След като изоставя работата си на машинописка през 1990 г., Тони започва да пее в заведения в Бургас. През 1995 година се явява на конкурс, организиран от Ева и Гого от популярната през 70-те години на ХХ век група „Тоника“. В журито на конкурса е Стефан Диомов, който търси хора за попълнение на тогавашната група „Горещ пясък“. Още на следващия ден ѝ правят пробни записи в студио „Горещ пясък“ и през януари 1996 година е назначена за солистка на оркестъра. С това започва кариерата ѝ на професионална певица.

Хит след хит

През лятото на 1996 година участва в конкурса „Бургас и морето“, където ѝ е присъдена трета награда за песента „Ах, морето“. Тя влиза в първия ѝ самостоятелен албум „Ах, морето“ (1997). През 1999 година издава албума „Как си, Тони?“, а през 2001 година следва нов албум – „Съмва се“. От него с най-голям успех се ползват дуетът с Орлин Горанов „Още те обичам“, „Малка водка с портокалов сок“, „Бургас и момчето“.

Още на следващата 2002 година успява да издаде нов албум „Тони Димитрова – дуети“, който включва дуети с Веселин Маринов, Орлин Горанов, Георги Найденов – Гого, Пламен Ставрев, Васил Найденов. Сред най-успешните ѝ дуети е песента „За кой ли път“ с Борис Гуджунов.

През 2004 година излиза албумът „Made in Burgas“ с хитовете: „По пътя“, „Бавната река“, „Нито ден е, нито вечер“.

През 2007 година Тони Димитрова издава албума „Обещания“ с хитовете: „Обещания“, „Тръгвай, щом решил си“, „Песента на щурците“, „Сахара блус“, „Say you would“ и „Шепа пепел, две сълзи“.

Благородно сърце

През есента на 2010 година Тони Димитрова участва във „Великолепната шесторка 2“ – риалити шоу, известно с благородната си кауза – да подсигури приемни семейства на много изоставени по домовете деца. Участва в дует с известния български артист Светослав Пеев.

През 2011 година Тони Димитрова издава албума "Добър вечер, добър ден" с хитовете: "Добър вечер, добър ден", "Първите две сълзи", "Дрийм танго", "Когато си с мен", "Там, където те има", "Есен в Бургас", "Лятно кино", "Идват старите приятели".

През есента на 2017 година Тони Димитрова стартира турне с проекта „Моите неизпратени писма“ и реализира над 70 концерта в цялата страна.

За Деня на детото

Една от най-обичаните български, която не крие годините си, празнува на сцена, но театрална. Без шумни тържества, защото репетира в Бургас в пиесата “Съвършено проста история”.

Това е седмата ѝ театрална роля и първа на четирикрак герой, която я привлича заради паралела с живота на хората.

“Обичаш някого, а той те пробожда в сърцето”, проговаря с гласа на Тони закланото от стопанина прасенце ангел. Тя не крие своята емоционалност - нито на концерти, нито в общуването с (не)приятели.

В първите часове след адското наводнение в Мизия отива като доброволец. А един медал се върна обратно при Тони. Вероятно тази история тя ще разкаже в книгата за своя живот.

На 1 юни Тони ще чака в НДК своите почитатели за голям концерт, а на себе си и дъщеря си ще подари през февруари преживяването АББА в Лондон.

В края на миналата година тя записа песен с братя Аргирови, като парчето бързо стана хит и хората му се радват.