Топченгето Явор Колев от ГДБОП хвърли оставка

Новини
15:01 - 14 Юли 2020
11123
Топченгето Явор Колев от ГДБОП хвърли оставка

Началникът на отдел „Компютърни престъпления“ в ГДБОП комисар Явор Колев е подал оставка, предава „Хоризонт".

Към момента няма яснота за причините, поради които той е решил да се оттегли от поста.

Комисар Явор Колев е един от най-добрите специалисти у нас в борбата с киберпрестъпноста. Той създаде и отдела в ГДБОП, който работеше срещу измамите в интернет.

Комисар Явор Колев е началник на отдел „Компютърни престъпления“ към ГДБОП – МВР. 
Почетен офицер е на службата за борба с киберпрестъпленията на Франция, награждаван е с най-високото отличие на МВР – „Почетен знак“ III и II степен, Почетно отличие на МВР за „Доблест и заслуга“ – трета и втора степен; през 2006 г. става полицай на годината, отличен е със златен медал „Правосъдие, свобода, сигурност“ за заслуги за присъединяването на България към ЕС. Има отличия за защита на авторските права, закрилата на децата, за борбата срещу организираната престъпност. Има и награди от всички ръководства, както и от ректора на Академията на МВР.

Комисар Явор Колев е първият носител на наградата на името на Джовани Фалконе, магистрат с изключителни заслуги в борбата с мафията. Връчена му е лично от председателката на Фондация „Фалконе“ – сестрата на магистрата. Тя ми е най-скъпа и е признание и поощрение за работата на сектора за противодействие на престъпления срещу деца, срещу организираната престъпност, срещу посегателствата срещу деца в интернет, казва Явор Колев.