Това Атлантида ли е ?

Открити са изгубени острови край Канарите

Мистика
10:39 - 19 Август 2024
15027
Това Атлантида ли е?

Испански изследователи са открили изгубени острови, потънали в океана преди милиони години. Откритието е направено край бреговете на най-източния от Канарските острови Лансароте. Подводната планина, наречена Маунт лос Атлант, съдържа три неактивни вулкана и има диаметър около 50 километра. Основата му се намира на приблизително 2,3 километра под повърхността на океана, съобщава Live Science.

Според ръководителя на проекта Луис Сомоса това откритие може да потвърди легендата за Атлантида.

„В миналото това са били острови и са потънали, те все още потъват, както казва легендата за Атлантида“, изтъква Сомоса.

Екипът открива островите, докато изследва морското дъно край източното крайбрежие на Лансароте, използвайки дистанционно управлявано превозно средство (ROV) на дълбочини от 100 до 2500 метра. Гмуркането е извършено като част от проекта Atlantis IGME-CSIC, който има за цел да разберете по-добре подводната вулканична и хидротермална активност в региона.

Лос Атлант вероятно е бил поредица от острови през еоценската ера (преди 56-34 милиона години). След като вулканите спират да изригват, лавата се втвърдява и става по-плътна, което кара островите да потънат в океана. Някои характеристики на тези изгубени острови са запазени.

„Идентифицирахме плажове, скали и пясъчни дюни на плоския връх на подводната планина“, казва Сомоза. Някои плажове са само на 60 метра под повърхността на океана.

Сега екипът ще анализира проби, събрани в Лос Атлант, за да датира вулканичните скали и да определи кога островите са започнали да потъват. Планира се и ново изследване на подводните вулкани на Канарските острови през следващата година.

Откриването на изгубените острови Лос Атлант принуждава изследователите да си припомнят легендата за Атлантида. Може ли това да е истинското място, вдъхновило Платон да създаде тази легенда? Допълнителни изследвания може да са в състояние да отговорят на този въпрос.