Това ли цели Путин? Националистите в Москва в екстаз: Да възродим Руската империя

Актуални новини
12:39 - 24 Февруари 2022
8290
Това ли цели Путин? Националистите в Москва в екстаз: Да възродим Руската империя

Широкомащабната атака на руската армия, предприета рано тази сутрин срещу Украйна, доведе до екстаз руските националисти, бленуващи за възстановяване на Руската империя. Въпреки че президентът Владимир Путин отрече да има намерение да възроди Руската империя или СССР, в Русия има милиони, които мечтаят именно за това. А последните действия на Кремъл - признаването на отцепилите се от Украйна Донецка и Луганска народни републики за независими държави и военната операция срещу Киев, навяват на точно такива мисли.

"За единна и неделима Русия! Преди 100 години не успяхме, но няма да ругаем Господ за това. Задължително ще постигнем възраждане на историческа Русия, нашето сегашно Отечество!" Това написа тази сутрин небеизвестният и в България руски шпионин генерал-лейтенант Леонид Решетников - бивш служител на руското външно разузнаване, действал на Балканите, включително и в България. Той е бивш директор на руския Институт за стратегически изследвания, който подкрепя президента и властта в Москва с анализи за сигурността и ролята на Русия в други държави. В момента е ръководител на Фонда "Имперско наследство", който се бори за възстановяване на Руската империя и който смята, че болшевишката революция и създаването на СССР са огромна грешка, довела до упадъка на могъществото на Русия и до зачеркване на нейното славно историческо минало.

Името на ген. Решетников нашумя при избора на президента Румен Радев през 2016 г., когато самият Решетников обяви, че е обсъждал кандидатурата на генерала летец с лидера на БСП Корнелия Нинова на среща в София. Години по-късно Решетников бе изгонен от България и получи 10-годишна забрана за влиза у нас.

Самият Путин напоследък също отрича болшевизма и Ленин и търси корените на днешна Русия не в СССР, а в Царска Русия до 1917 г. Руският президент все повече се идентифицира с убития от болшевиките руски император Николай II. По времето на Путин царят беше реабилитиран, канонизиран и възвеличан.

Руските националисти вярват, че заради зверската разправа на болшевиките с царското семейство преди 104 години, Бог е наказал Русия. "Това убийство захвърли страната далеч назад, в тъмните времена на самозванците. На мястото на царя дойдоха псевдо-царе, а „социалистическата демокрация“ се оказа просто измама. 

Самодържавната власт премина в ръцете на узурпатори, които създадоха безчовечен репресивен режим - само и само, за да удържат незаконно придобитата си власт. Ленин, Сталин и всички останали с повече или с по-малко жестокост приучиха Русия да бъде аморална. Хората престанаха да живеят, те просто преживяваха", казват те. Затова мнозина в днешна Русия вярват, че е настъпило време Руската империя, дори не в пълните й граници до 1917 г., да бъде възстановена.

"Слава на Русия. Бог с Вас. Жалко за убитите мирни деца и граждани в Донбас и Луганск", казват те, одобрявайки военната инвазия срещу Украйна.

Да припомним, че до разпадането си през 1917 г. в Руската империя влизат Прибалтика, Украйна, Беларус, част от Полша (Полско царство в Руската империя), Бесарабия, Велико финландско княжество, Кавказ, Казахстан, Централна Азия. 

Същевременно в пространното си изявление на 21 февруари, когато призна независимостта на ДНР и ЛНГ, руският президент Владимир Путин изложи своята версия за украинската история, като по същество каза, че Украйна всъщност винаги е била част от Русия. "Още веднъж искам да подчертая, че за нас Украйна не е просто съседна страна. Тя е неразделна част от нашата собствена история, култура и духовно пространство. Това са наши другари, близки, сред които имаме не само колеги, приятели, но и роднини, хора, които имат с нас кръвни, семейни връзки", подчерта в телевизионното си обръщение Путин.

Съвременна Украйна е оспорвана територия с променящи се в продължение на столетия граници. Тя попада изцяло под властта на Москва чак в края на XVIII век при императрица Екатерина Велика. Дори и тогава обаче Руската империя не е успяла да я погълне нито толкова лесно, нито пък напълно.

В хода на сегашните си усилия да върне в руска орбита Украйна, която постигна независимост и се ориентира към Запада, Путин следва път, отъпкан от много руски ръководители преди него – от Петър Велики до Йосиф Сталин.

Путин се отнасяше пренебрежително към Украйна и каза, че нейното създаване като суверенна държава е трагедия и е станало по случайност при управлението на болшевишките и комунистически съветски лидери през ХХ век.

Той се държеше така сякаш Украйна никога не е съществувала преди настъпването на съветската епоха. Путин на моменти обвиняваше Ленин, понякога – Сталин, а в един момент изрази презрението си към решението на Никита Хрушчов от 1954 г. да вземе Крим от Русия и да го даде на Украйна.

Украйна и Русия водят началото си от Киевска Рус - търговски център, създаден от викингите по крайбрежието на река Днепър преди повече от 1000 години, когато Москва все още не е била на картата. Първоначално двата народа са били езически, но после приемат православното християнство. Киевска Рус се е разпаднала в началото на 13-и век при монголското нашествие в Европа. Великото московско княжество е престанало да бъде васална държава едва в края на XV век.

Вместо да се свърже с Москва, от XIV в. нататък, в продължение на векове, цялата територия на съвременна Украйна е била част от Великото литовско княжество. По-късно тя влиза в състава на обединената полско-литовска държава Жечпосполита – обширна многоезикова и мултиетническа държава, чиято територия е включвала почти всички територии на днешна Полша, Литва, Беларус и Украйна (както и части от Русия).

В източните и югоизточните региони са доминирали полският и рутенският език, който е предшественик на съвременния украински и беларуски. Населението е включвало украинци, поляци, беларуси, литовци, евреи и татари.

Армейски бунтове на украинските казаци в средата на XVII век срещу полската аристокрация и земевладелци са довели до съюз между казаците и Москва. Тогава Източна Украйна се е отцепила от Жечпосполита и през 1654 г. се е заклела във вярност на руския цар. Западна Украйна е останала част от полско-литовската съюзна държава в продължение на още 150 години, докато през 1795 г. Полша не е била разделена окончателно между Русия, Австрия и Прусия и е изчезнала от картата на Европа.

Полската държава се появява отново след Първата световна война и през 1919-1922 г. води война със Съветска Русия, като си връща обратно голяма част от Украйна. Тези земи отново попадат под съветски контрол след Втората световна война, но украински партизани националисти продължават да оказват въоръжена съпротива срещу съветските сили през следващите няколко години.

"Големият глад" (Гладоморът), който Сталин налага на Украйна в началото на 30-те години на миналия век, води до смъртта на милиони хора и е оставил у украинците трайна враждебност към съветското руско управление.

Болшевиките неслучайно признават Украйна като отделна социалистическа република след създаването на СССР.