Трагедия: В океана има повече пластмаса, отколкото планктон

Куриози
13:41 - 28 Май 2020
9898
Трагедия: В океана има повече пластмаса, отколкото планктон

Няколко милиона тона пластмасови отпадъци навлизат в океаните ни всяка година с разрушителни последици за околната среда. Резултатите от ново проучване са тревожни: концентрацията на микрочастици е далеч по-голяма отколкото се смяташе досега.

От индустриални отпадъци до найлонови торбички и гуми на коли: според предишни оценки 4,8-12,7 милиона тона пластмаса се оказват в световния океан всяка година. Ефектът върху околната среда е опустошителен. Все повече морски обитатели, които вземат пластмасовите частици за храна, умират.

 Скорошно проучване, публикувано в Environmental Pollution Journal, стига до заключението, че този проблем може да се окаже по-голям отколкото се смяташе досега. Учените са изследвали концентрацията на т.нар. микрочастици в световните океани.

Микрочастиците са пластмасови частици с размер по-малък от 0,5 милиметра. Те се получават, когато морето фино смила пластмасата.

Професор Пени Линдек от Морската лаборатория в Плимът, един от авторите на проучването, споделя пред Guardian: „Настоящите предположения за концентрация на микрочастици в морето не са точни. Според досегашните ни оценки концентрацията от микропластмаси може да надвишава 3700 частици на кубичен метър – това е далеч повече от зоопланктона, който може да намерите там“, казва Линдек.

 Тези животни, които са едва няколко микрометъра са основата на морската хранителна верига. Те на свой ред се хранят с още по-малък растителен планктон. Учените се боят, че особено малките пластмасови частици все по-често ще стават част от зоопланктонната диета.

Рибата, която яде този зоопланктон може да внесе много повече микрочастици в нашите организми, отколкото се смяташе досега. Вече е ясно, че консумираме собствените си отпадъци чрез микропластмасата: тези частици са толкова фини, че могат да бъдат намерени даже в нормалната питейна вода.