Тръгва SBPey - руският аналог на Apple Pay и Google Pay

От 1 април големите банки дават възможност на клиентите си да свързват сметките си с приложението

Новини
13:48 - 31 Март 2022
1175
Тръгва SBPey - руският аналог на Apple Pay и Google Pay

Няколко от големите руски банки потвърдиха, че още от 1 април ще отворят възможността клиентите си да свързват сметките си с приложението SBPey.

SBPey е създаден от Националната платежна система на Русия и работи на базата на SBP - системата за бързо плащане. За разлика от други системи за мобилни разплащания като Apple Pay и Google Pay, които спряха да работят в Русия, за да ползват приложението SBPey хората ще трябва да добавят не банкови карти, а разплащателни сметки.

През приложението потребителите ще могат да плащат за стоки и услуги чрез директен трансфер, използвайки QR кодове.

"Централната банка сега работи по техническото развитие на проекта от страна на банките. Търговските обекти и техните технически партньори ще трябва своевременно да обновят своите касови апарати и терминали. Междувременно сме в преходен етап, но можем да посъветваме клиентите да не забравят картите си вкъщи", коментират от banki.ru. 

Русия ще трябва да последва примера на Китай, където милиард и половина души могат да плащат с QR код почти навсякъде.

За момента руските граждани подхождат с недоверие към новия метод за плащане. Все още не е ясно и в къде ще може да се използва SBPey.

Дo тoзи мoмeнт ĸaтo чacт oт Зaпaднитe caнĸции зapaди нaxлyвaнeтo нa Pycия в Уĸpaйнa световните гиганти при банковите карти Visa и Mastercard спpяxa операциите си в Русия. B oтгoвop руските банки зaпoчнaxa дa издават карти, използвайки китайската система UnionPay. Πo-paнo Европейският съюз, САЩ, Канада и Великобритания постигнаха споразумение да изключат "избрани руски банки" от основната международна система за финансови съобщения SWIFT, a Mocĸвa aнoнcиpa руски аналог на SWIFT - Системата за прехвърляне на финансови съобщения на Банката на Русия (SPFS), припомня money.bg.