Тръмп: Германия дължи на НАТО 1 трилион долара

Актуални новини
16:56 - 25 Юни 2020
2457
Тръмп: Германия дължи на НАТО 1 трилион долара

"Германия дължи на НАТО почти 1 трилион долара, когато се съберат всички суми". Това заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп по време на съвместна пресконференция с полския си колега Андрей Дуда, предаде Irishtimes.

Междувременно Тръмп за пореден път призова останалите страни-членки на пакта да увеличат разходите си за отбрана до 2% от брутния си вътрешен продукт. 

Американският президент добави, че е все пак е осигурил допълнителни 400 млрд. долара от тях, но изтъкна: "ние ще сме доволни, когато всички членове плащат своя справедлив дял."

"САЩ защитава много държави, които са виновни, че не харчат толкова, колкото се очаква от тях", каза още президентът на страната. Според Тръмп САЩ защитава Европа, но Старият континент получава "неимоверни" предимства от търговията си с нея. "Предимства, каквито не можете и да си представите", загатна той.

От изказването му стана ясно, че броят американски военни в Германия ще бъде съкратен повече от два пъти - от 52 до 25 хил. души, като част от тях ще бъдат дислоцирани в Полша, където местното правителство ще плаща всички разходи по издръжката им.

Тръмп похвали Полша за усилията на страната в охраната на границите ѝ и за "отдадените усилия за защита на върховенството на закона". Този коментар обаче беше посрещнат на нож в Брюксел, който критикува страната точно за антидемократично законодателство.