Тръмп оставя щатските военни в Афганистан

Близкоизточната страна била лаборатория за терористи

САЩ
08:16 - 02 Юли 2019
1717
Тръмп оставя щатските военни в Афганистан

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че иска да изтегли американските войски от Афганистан, но е обезпокоен, че без американско военно присъствие страната може да бъде използвана като база за терористични атаки срещу Съединените щати.

В интервю за Fox News в понеделник Тръмп каза, че проблемът с изтеглянето на 9 000 американски войници от Афганистан, мястото на най-дългата война на Америка, е, че страната е "лаборатория за терористи". Аз я наричам "Харвард" за терористи. - каза Тръмп.

Той разказа за разговорите си с американски военни, които са го предупредили, че би било по-добре да се бори с терористи в Афганистан, отколкото у дома.

Интервюто с Тръмп бе записано през уикенда, преди бомбения атентат на талибаните от италиански италиански бойци, който уби в шест души и рани 105 в Кабул.

Специалният специален представител на САЩ за мир Залмаи Халилзад проведе седмия кръг от мирните преговори в понеделник с талибаните в Катар, които имат за цел да сложат край на 18-годишната война.

Акцентът на мирните преговори бе изискването на талибаните да напуснат чуждестранните сили и искането на САЩ за гаранция, че Афганистан няма да бъде използван като база за нападения другаде.

Талибаните, които бяха премахнати от властта от ръководените от САЩ сили през 2001 г., водеха кървав бунт срещу подкрепяното от западната държава правителство.

Проправителствените сили се борят за борба с въоръжената група, която управлява почти половината от разкъсваната от войната страна.