Тръмп показа фалшива карта с "Дориан" (ВИДЕО)

Според американското законодателство незаконно е да се преправя официалната прогноза

Свят
12:42 - 05 Септември 2019
1698
Тръмп показа фалшива карта с "Дориан" (ВИДЕО)

Американският лидер Доналд Тръмп показа фалшива карта с урагана "Дориан" в очевиден опит да потвърди невярно съобщение в "Туитър", пише "Гардиън".

В Овалния кабинет в сряда Тръмп даде брифинг за урагана "Дориан". В един момент президентът държеше карта на Националния център по ураганите от 29 август, на която се представят пътят и интензивността на природното бедствие. Но някой очевидно е използвал черен флумастер на картата, за да разшири пътя на урагана от Флорида до Алабама. Вероятно целта е била да се оправдае безоснователно твърдение на Тръмп, че щатът Алабама също може да бъде засегнат от урагана.

Случаят разбуни духовете в социалните мрежи и доведе до спекулации дали самият президент или някой друг от администрацията е отговорен за подвеждащата информация.

Според американското законодателство незаконно е да се преправя официалната прогноза на метеорологичните агенции.

Запитан за използвания флумастер на картата, според "Вашингтон пост", Тръмп отговори, че има "95% шанс" ураганът да удари и Алабама.

През уикенда Тръмп предупреди, че Алабама може да бъде засегнат от бедствието, което предизвика паника. Малко по-късно Националната метеорологична служба в Бирмингам, Алабама, опроверга и увери, че ураганът няма да засегне щата.