Тръмп с ръст в даренията за преизбирането си

Сумата дава на президента огромно предимство пред кандидатите на демократите

Свят
14:51 - 02 Януари 2020
1094
Тръмп с ръст в даренията за преизбирането си

Предизборният щаб на американския президент Доналд Тръмп е събрал 46 млн. долара през четвъртото тримесечие на 2019 г., голяма сума, получена заради скока на даренията заради опита за импийчмънт от страна на Демократическата партия. Това обяви високопоставен служител от предизборния щаб на Тръмп, цитиран от "Ройтерс".

Сумата дава на Тръмп огромно предимство пред кандидатите на демократите, борещи се за номинацията на партията си, като първите първични вътрешнопартийни избори ще се проведат в щата Айова след малко повече от месец. Номинацията на Демократическата партия ще се изправи срещу Тръмп на изборите през ноември.

Предизборният щаб на Тръмп започва изборната 2020 година с налични пари в брой в размер на 102,7 млн. долара, уточни представителят на Тръмп, сума, която ще помогне кандидатурата му да се състезава в повече щати, извън тези, които го изведоха до невероятната му победа през 2016 г.

Говорейки при условие анонимността му да бъде запазена, служителят от предизборния щаб на Тръмп е уточнил, че щабът смята, че голямото количество набрани средства от дарения е пряк резултат от решението на Тръмп да запази служителите в щаба, след като встъпи в длъжност през януари 2017 г.

Той се регистрира за преизбиране малко след като встъпи в длъжност, което позволи на предизборния щаб да продължи да функционира, скъсвайки с традицията за разформироването му след изборите.

46 млн. долара за четвъртото тримесечие е сумата, събрана само от предизборния щаб на Тръмп. Самият Тръмп и вицепрезидентът Майк Пенс обикновено присъстват на събития за набиране на средства, които отиват както за предизборния щаб, така и за Националния комитет на Републиканската партия.

Сумата, събрана от Републиканската партия за четвъртото тримесечие на 2019 г., се очаква да бъде обявена скоро. През третото тримесечие на 2019 г. Тръмп и Националния комитет на Републиканската партия събраха заедно 125 млн. долара.

Предизборният щаб на Тръмп набра общо 143 млн. долара през цялата 2019 г., а вложи 83,4 млн. долара от тях в банка. Щабът започна годината с 19,3 млн. долара пари в брой.

102,7 млн. долара в брой надвишават 81,8 млн. долара, с които разполагаше предизборният щаб на президента на демократите Барак Обама, когато той влезе в годината на преизбирането си в края на 2011 г.

Кандидатите на Демократическата партия за президент също започнаха да публикуват данни за набраните средства за четвъртото тримесечие, като щабът на Пийт Бутигиг обяви вчера, че е събрал 24,7 милиона долара през последните три месеца на 2019 г.

Събраните 46 милиона долара представляват най-доброто тримесечие за набиране на средства за предизборния щаб на Тръмп в цикъла 2020.

Междувременно от предизборния щаб на сенатор Бърни Сандърс, един от кандидатите на Демократическата партия за номинация за президент, обявиха, че са успели да съберат 34,5 млн. долара през четвъртото тримесечие.