Тръмп се отказа от идеята да отлага изборите в САЩ

Свят
11:40 - 31 Юли 2020
1022
Тръмп се отказа от идеята да отлага изборите в САЩ

Ден след като заговори за отлагане на президентските избори, Доналд Тръмп още по-изненадващо се отказа от идеята. "Не искам да отлагам, искам да проведа тези избори", обяви той.

Вчера чрез туит Тръмп ненадейно предложи да се отложат президентските избори през ноември, на които той ще се бори за втори мандат срещу демократа Джо Байдън. Аргументътъ - че гласуването по пощата, което се въвежда повсеместно като алтернатива на традиционното гласуване, ще доведе до "най-неточните и неясни избори в историята на САЩ" и това ще предизвика голям смут.

В туит той поиска забавяне на изборите, докато не се въведе безопасно и сигурно гласуване.  Заради пандемията много щати решиха да се гласува само по пощата. След тази публикация обаче последваха критики и от демократите, и от републиканците. 

Неговата заявка беше изненадваща тъй като Тръмп няма правомощия да отлага изборите, а за да се случи това, трябваше да се промени федералният закон, което означава контролираната от демократите Камара на представителите да одобри отлагането, а след това и контролираният от републиканците Сенат. Дори републиканците обаче веднага отхвърлиха идеята.