Трета агенция посочи, че БСП ще победи ГЕРБ на евроизборите

Актуални новини
13:24 - 19 Април 2019 (обновена)
2903
Трета агенция посочи, че БСП ще победи ГЕРБ на евроизборите

Трета социологическа агенция обяви, че БСП вече е изпреварила ГЕРБ като първа сила на предстоящите избори за Европейски парламент през май. След като преди седмица близката до БСП "Сова Харис" даде 0,8% преднина на социалистите, този петък идентична прогноза направи и "Тренд" - социологическа агенция, която по принцип се смята за по-близка до ГЕРБ.
В петък по обяд и третата голяма агенция - "Галъп" на Андрей Райчев, огласи проучване, според което БСП е вече с 1,2% преднина пред ГЕРБ.

Ефектът на скандалите и разкритията от последните седмици по сагата "Апартаментгейт" води до разколебаване на електората на ГЕРБ. Това на практика изравнява позициите на БСП и ГЕРБ и дава дори моментна по-изгодна позиция за левицата, сочи анализа на "Тренд". ДПС остава константа, а в патриотичното пространство изпъква ВМРО, сочат последните данни от социологическо проучване за нагласите за евроизборите. 

Сред онези, които заявяват, че ще гласуват със сигурност, 32,1% твърдят, че ще гласуват за БСП, 31% - за ГЕРБ и СДС, а 11,1% - за ДПС.

След тях, близо до бариерата от 5,88% е още ВМРО с 5%. Следват „Демократична България“ с 4,5% и „Воля“ – с 3,5%, „Атака“ – с 1,9%, АБВ („Коалиция за България“) – с 1,5%, НФСБ с 1,4%, „Възраждане“ и „България на гражданите“ с по процент, и близо 4% други. 2,2% заявяват, че ще гласуват с "Не подкрепям никого“. Това показват данните от изследване на "Галъп интернешънъл“.

Заявяващите, че ще гласуват със сигурност, са 34% от всички; че по-скоро ще гласуват – 28%; че по-скоро няма да гласуват – 12%; че със сигурност няма да гласуват – 18%, а 8% не знаят или не могат да отговорят. 

Прави впечатление, че прогнозите и на трите големи социологически агенции в момента са почти идентични, с отклонение в рамките на под 1%.