Трета седмица продължава да гори пожарът на границата с Гърция

Общество
17:37 - 05 Август 2024
829
Трета седмица продължава да гори пожарът на границата с Гърция

Успокоява се критичната ситуация с пожарите в Югозападна България. Локализирани са огнищата в община Струмяни - между селата Кърпелево и Цапарево, също и този над село Сенокос. Продължава да бушува обаче, пожарът на границата ни с Гърция. Там ситуацията остава усложнена на източния фронт.

Пожарът в планината Славянка продължава да гори вече трета седмица. Докато на западният му фронт ситуацията се успокоява на изток пламъците продължават. Силният вятър и високите температури разпалват вече угасени огнища. Огнеборци обикалят засегнатите участъци, за да се убедят, че горят вътрешно и няма опасност от разрастване. От едната страна огънят е влязъл в широколистна гора и гори низово, което е по-лесно за гасене.

Усилията ще се насочат към ограничаване на пожара като с тежка техника. Ще се разширява 7-километровата просека от изток. Огнената стихия вече е засегнала над 20 хиляди декара на територията и на двете държави, като у нас засегнати са около 4 хиляди декара.

Тъй като работата на служителите е много сложна заради трудния терен, тук основно ще продължава да се разчита гасене от въздуха. Гасенето днес беше от един военен хеликоптер и двата шведски самолета. У нас пристигнаха и два самолета от Испания, които са с по-голяма вместимост.