Трети ден продължава евровота в Общността

Словакия, Латвия, Малта и отвъдморските територии на Франция гласуват днес

Актуални новини
09:25 - 25 Май 2019
2009

Трети ден маратон на изборите за Европейски парламент. Днес Словакия, Латвия, Малта и отвъдморските територии на Франция гласуват, пише news.bg. Изборите в Чехия, започнали в петък, 24 май, продължават втори и последен ден.

Евровотът в Общността започна в четвъртък и ще приключи в неделя вечерта, когато ще бъдат обявени първи резултати. В четвъртък гласуваха Великобритания и Холандия, а в петък Ирландия и Чехия.

Въпреки че резултатите ще бъдат съобщени в края на седмицата, в Холандия публикуваха екзитпол. Партията на труда на кандидата на европейските социалдемократи за председател на Европейската комисия Франс Тимерманс изненадващо печели евроизборите. Тя събира 18% и получава пет места. Втора е Народна партия за свобода и демокрация на премиера Марк Рюте. Партията е подкрепена от 15% и ще изпрати четирима евродепутати. Християндемократите са трети с 12% и четири места. Изненадващо слабо се представиха от "Форум за демокрация" на популиста Тиери Боде, които бяха фаворити според социологическите проучвания. Партията получи 11% и 3 места. Още 6 партии си разпределят останалите места от общо 26, които Холандия получава в Европейския парламент.

В сравнение с 2014 г., когато печелят 9 места, евроскептиците в Холандия губят едно място пет години по-късно и сега имат общо 8.

Словакия избира 13 евродепутати. След излизането на Великобритания страната ще получи още едно място (общо 14). Прагът за влизане в парламента е 5%. Гласуването започна в 07,00 часа и ще продължи до 22,00 часа местно време. Над 4 милиона души имат право на глас. През 2014 г. избирателната активност е била 13,05%.

Социологическите проучвания отреждат първото място за "Смер - социална демокрация" ("Посока - социална демокрация"), която ще получи 21,8% и 3 места. Втора е Народна партия "Наша Словакия"с 2 места (12%), трета е "Свобода и солидарност" с 2 места (11,85%), а четвърти са "Обикновени хора и независими личности" пак с 2 места (10%). Очакванията са евроскептиците да спечелят общо 6 места в сравнение със само едно през 2014 г.

Латвия избира 8 депутати. Прагът за влизане в ЕП е 5%. Секциите отвориха врати в 06,00 часа и гласуването ще приключи в 19,00 часа местно време. 1,5 милиона души имат право на глас. През 2014 г. избирателната активност беше 30,24%. Проучванията показват, че Социалдемократическата партия ще спечели най-много места. Тя ще вземе 2 места или 19%. Втори и трети с по едно място са "Ново единство" и Национално обединение. Още четири партии ще спечелят по едно място. През 2014 г. евроскептиците вкараха един евродепутат, както се очаква и на тези избори.

Малта избира шестима евродепутати. Няма праг за влизане в европарламента. Избирателният ден ще продължи от 07,00 часа до 22,00 часа местно време. Над 370 000 души имат право на глас. През 2014 г. избирателната активност беше 74%. Прогнозите са две партии да си поделят местата. Управляващата Лейбъристка партия ще получи четири места, а Националистическата партия - 2 места. Малката държава няма да изпрати евроскептици в Европейския парламент.