Трима наши боксьори взеха медали от Европейското

У нас
19:11 - 27 Май 2022
2631
Трима наши боксьори взеха медали от Европейското

Трима български боксьори се осигуриха медали на Европейското първенство за мъже в Евреван (Армения) макар и след само по една победа. И тримата ни национали започнаха директно от 1/4-финалите и използваха този шанс. Дори и да отпаднат в неделните полуфинали, националите ще завършат с бронзови отличия на Евро 2022о.

Пръв до медал днес стигна дебютантът в тима ни - Ергюнал Себахтин, който се наложи убедително с 5:0 т. над ирландеца Рики Несбит в кат. 48 кг. За късмет на българския представител в тази категория имаше само 8 боксьори, които започнаха директно от 1/4-финалите. Съперник на Себахтин в полуфинала ще е италианецът Леонардо Еспозито.

В кат. 54 кг двукратният европейски шампион Даниел Асенов (2015, 2017 г.) надигра Салах Омар (Тур) също с 5:0 т. За място на финала двукратният ни участник на олимпийски игри ще се боксира срещу ирландеца Дилън Ийгълсън. Като поставен под №3 в схемата от само 12 боксьори Асенов почива в квалификационния кръг и също игра директно на 1/4-финал.

До поне бронзов медал стигна и кубинецът с български паспорт Хавиер Ибанес (57 кг), който също беше убедителен - 5:0 т. срещу Небил Ибрахим (Шв). Ибанес, подобно на Асенов, почива в квалификациите (само 13 боксьори в схемата) и спечели медала след само един двубой. Вторият му ще бъде срещу арменеца Артур Базеян в неделя.

Четвъртият български боксьор, който днес се качи на ринга в 1/4-финалите - Кристиян Николов (80 кг), отпадна след загуба от представителя на Сърбия Артьом Агеев.