Трима прокурори се „класираха” за Лаура Кьовеши

Общество
15:56 - 21 Ноември 2022
1954
Трима прокурори се „класираха” за Лаура Кьовеши

По-ниско ниво на представяне и по-малък интерес - това констатираха членовете на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, които днес изслушаха кандидатите за европейски делегирани прокурори, които да работят в Европейската прокуратура с Лаура Кьовеши.

За 6-те свободни позиции за прокурори от България бяха избрани едва трима от петимата кандидати, пише „Дневник”.

Най-висока подкрепа от пълно мнозинство (8 от гласовете на членовете на прокурорската колегия) получи прокурор Юлиана Христова от Софийската градска прокуратура. С един глас по-малко получиха Василен Бенчев от Софийската районна прокуратура и Михаела Райдовска от Софийската градска прокуратура.

Имената на избраните от колегията кандидати ще бъдат изпратени на министъра на правосъдието Крум Зарков, които по официален ред да изпрати номинациите им до Европейската прокуратура. Решението дали те да бъдат назначени на работа с Кьовеши ще бъде взето в Европейската прокуратура.

Това е четвърта поред процедура. Първоначално кандидатите бяха осем - Иван Кучиев, Марио Томов, Милко Момчев, Михаела Райдовска и Юлиана Христова от Софийската градска прокуратура, Василен Бенчев и Живка Арсенова от Софийската районна прокуратура, както и следователят Бойко Атанасов.

На днешното изслушване пред прокурорската колегия обаче не се явиха Бойко Атанасов и Милко Момчев, които досега са участвали в няколко процедури за избор на европейски делегиран прокурор, но никога не са събирали достатъчна подкрепа. Прокурор Иван Кучиев също се отказа от участие и на финала на процедурата за 6 свободни места се бориха петима кандидати.

Кандидатите се представиха на по-ниско ниво, отколкото в предишни процедури. Категорично за следователи и за прокурори от районно ниво не защото не желая да бъдат избрани за делегирани прокурори, а защото от ЕП наложиха тази практика, няма да гласувам. Василен Бенчев, Живка Арсенова - няма да гласувам. От окръжно ниво - Иван Кучиев се отказа, Марио Томов според мен не се представи добре, освен това той не е работил с тази материя и за него няма да гласувам. С малко условности, тъй като не се представиха на нивото, на което се

Михаела Райдовска и Юлияна Христова - поне са работили с материята, с която работят европейските делегирани прокурори, наясно са с процедурите и с работата на делегираните прокурори.

По време на обсъждането членовете на прокурорската колегия бяха единодушни, че Юлиана Христова се е представила най-добре. За кандидатурата на прокурор Бенчев бе обсъждано, че самата Европейска прокуратура е наложила стандарт, според който прокурори от районно ниво не се назначават. Въпреки това обаче той бе подкрепен от мнозинството, тъй като е работил 2 години като командирован прокурор в специализираната прокуратура и в Софийската градска прокуратура по дела, по каквито работят и в европейската прокуратура.

"Окончателното решение не се взема от нас, а от администрацията на Европейската прокуратура и г-жа Кьовеши. Аз съм се спрял на две кандидатури - Бенчев и Христова. Основно моето решение се мотивира на тяхното представяне - те двамата се представиха най-добре, показаха знания и отговориха на всички въпроси. Не мога да заявя с категоричост същото за останалите кандидати", коментира Йордан Стоев.

Калина Чапкънова отбеляза, че интересът към настоящата процедура рязко е спаднал и че двама от кандидатите не са се явили, а един се е отказал. "Изхождам от практиката, която имаме във връзка с неизбирането на колеги следователи или прокурори от районно ниво. Не е отстъпление от нашата практика и бих дала своя глас за Василен Бенчев", коментира Чапкънова, обръщайки внимание на практиката за избор до момента. Тя подкрепи и кандидатурите на Юлиана Христова и Михаела Райдовска.

"Имаме 5 кандидати за 6 места. Както и да гласуваме, няма да можем да ги запълним. Нашето решение е само една от стъпките към крайното, което в крайна сметка се взема от друг орган", отбеляза Евгени Иванов.

Четвъртата процедурата за подбор на още шестима европейски делегирани прокурори беше обявена на 27 юли. В момента българските европрокурори са девет при предвидени десет места. През юни обаче европейският главен прокурор Лаура Кьовеши поиска броят на делегираните европрокурори в България да бъде увеличен на 15, заради сериозното натоварване.