ТУРБОСКАНДАЛ: Заков рекламира "Локхийд Мартин" в Пловдив, докато компанията ни бави изтребителите

Общество
16:30 - 01 Юни 2022
2548
ТУРБОСКАНДАЛ: Заков рекламира "Локхийд Мартин" в Пловдив, докато компанията ни бави изтребителите

Скандални снимки как военният министър Драгомир Заков "рекламира" американската компания "Локхийд Мартин" в Пловдив на ежегодното изложение за техника "Хемус" вбеси армейската гилдия. 

От пресцентъра на МО разпространиха снимки, от които се вижда, че той щастливо е седнал в симулатор на пилотската кабина не на кой да е модел боен самолет, а именно на F-16 Block 70, които чакахме у нас по споразумението със САЩ от догодина.

Всъщност първите изтребители, платени от България по сметката на завода в Грийнвил, Южна Каролина, ще дойдат не по-рано от 2025 г. А мотивът за забавянето бе обявен от концерна като форсмажорно обстоятелство и изключи искането на каквито и да е неустойки от българската страна. 

От "Локхийд" казаха, че пандемията от ковид е забавила драстично производството и вноса на части за самолетите. Подобни затруднения, например, други производители на изтребители, включително страни-членки на НАТО, не изпитват. 

Заков обаче с удоволствие прие поканата да опита симулатора на американците в Пловдив - явно за да добие представа как ще се чувстват нашите пилоти в бъдещите кабини. 

Междувременно авиаторите в базите на Граф Игнатиево посрещат поредната порция свои чужди колеги и техника, с която да се осигури обезпечението на натовската мисия по охрана на въздушното пространство. След холандските изтребители там кацнаха американски F-35 - пето поколение, за разлика от поръчаните от нас четвърто. 

Иначе Заков гарантира, че ще има ясен разчет за парите, които държавата ще даде за модернизацията на бойната техника, когато бъде актуализиран бюджетът от 1 юли.