Турция издирва четиримата бивши наши граничари чрез Интерпол

Сагата от случая при Резово се точи вече 12 години

У нас
13:26 - 10 Юли 2020
2098
Турция издирва четиримата бивши наши граничари чрез Интерпол

Тежкият наказателен съд в Къркларели е разпоредил четиримата ексграничари Мишо Цонков, Николай Костов, Живко Петков и Николай Петков да бъдат издирени с червена бюлетина на Интерпол – като най-опасните престъпници. Това решение е постановено на вчерашното заседание по делото за убийството на турски бракониер-нарушител на държавната ни границата, съобщава "Флагман". 

Новината е потвърдил адвокатът на четиримата Росен Кожухаров.

„Съдът е отхвърлил искането на защитата наказателното производство да бъде прекратено. Следващото заседание по делото е насрочено за разглеждане за 2 февруари 2021 година. Освен това, съдът е постановил обявяването им за издирване по линия на Интерпол чрез издаване на червена бюлетина. Днес ще получа протокола от съдебното заседание, ще изискам легализиран превод и ще видим какви мерки може да се предприемат“, каза пред Флагман.бг известният бургаски юрист, безспорен ерудит в наказателното право.

Той уточни, че ако четиримата бъдат арестувани, ще е необходимо съдебно решение за екстрадицията им в Турция. Кожухаров вярва, че българският съд няма да даде такова разрешение, но не съществува никаква гаранция, че ако някой от тях бъде арестуван в трета страна, няма да бъде предаден на Турция и да мине през ада на турското правосъдие.

По този начин кошмарът за Михаил Цонков и неговите колеги продължава 12 години. Още тогава военната прокуратура, която разследваше случая, се произнесе в тяхна полза - те са защитили държавната ни граница и не са извършили престъпление. Решението бе потвърдено и от Европейския съд за правата на човека и казусът се смяташе за приключил до миналата година, когато изненадващо започна ново съдебно производство в Турция.

Преди 2 години лично министърът на отбраната Красимир Каракачанов се закани, че е готов да скрие нашенците във ведомството, ако се наложи.