Турция не иска патрули на НАТО в Черно море

Актуални новини
12:39 - 26 Април 2022
2108
Турция не иска патрули на НАТО в Черно море

Турция не одобрява идеята на американския министър на отбраната на Лойд Остин за създаването на патрулна мисия на НАТО в Черно море, заяви министърът на отбраната Хулуси Акар, цитиран от в."Хюриет". По думите му "Казваме на България и Румъния да действат сдържано" по въпроса.

Според изданието двете нови членки на алианса подкрепяли подобна мисия, която да действа сдържащо на руските действия в Черно море. Но "Хюриет" не посочва на какви източници базира това си заключение, след като през последните години България е реагирала по-скоро хладно на идеята.

"Турция отдавна се опитва да държи Черно море извън влиянието на НАТО, за да не усложнява ситуацията между алианса и Русия. На въпроса има ли в момента боен кораб на НАТО в Черно море, Акар отговаря с "Не", пише изданието.

Анкара затвори Проливите за руски или украински кораби, които смята за страни от военен конфликт съгласно член 19 на Конвенцията от Монтрьо. Но това влизането на военни кораби от трети страни не е ограничено. "Хюриет" цитира Акар да казва още, че продължаването на войната създава "чувствителни ситуации", ако НАТО влезе в Черно море.

"Имаме някои предложения за поддържане на стабилността в Черно море: Не се превъзбуждайте и не се паникьосвайте. Това може да предизвика паника у другата страна. Погрешната информация може да доведе до неразбирателство. Нека уважаваме украинските граници и суверенитет, но, от друга страна, да не правим нещо, което би се възприело като провокация от другата страна", посочва бившият командващ турската армия в периода 2015-2018 г. и бивш командир на сухопътните сили на страната.

Трети страни, особено съюзници от НАТО, по-добре да не искат да изпращат корабите си в Черно море по време на войната, за да не се превръща то в зона на противопоставяне. "Искаме тук да не се нарушава балансът и да се запази принципът обстановката в района да бъде доминирана от страните с черноморски брегове. Ако балансът се влоши, много е голяма вероятността събитията да излязат от контрол Да не превръщаме Черно море в среда да конкуренция, заявяваме го съвсем открито", казва още Акар.

Анкара се опитва да поддържа специфична позиция спрямо Русия, включително заради отношенията между двете страни в Сирия, Близкия изток и Кавказ. Страната не е въвела санкции с обяснение, че за това няма решение на ООН, и опитва да посредничи между Киев и Москва за прекратяване на огъня.

Турция подчертава, че е лоялен член на НАТО и работи за мира, но външният министър Мевлют Чавушоглу каза миналата седмица, че след срещата на външните министри от НАТО останал с впечатление , че някои съюзници в алианса искали войната да продължи по-дълго, за да отслаби Русия.