Турция няма да отлага изборите въпреки земетресенията

Според официалните данни 14 милиона души са били засегнати

Свят
15:05 - 01 Март 2023
1141
Турция няма да отлага изборите въпреки земетресенията

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че правителството му все още възнамерява да проведе избори месец по-рано от планираното въпреки опустошителните земетресенията миналия месец, съобщава "Франс прес".

В обръщение към депутатите от своята управляваща партия, Ердоган упрекна критиците на действията на правителството за справяне с последиците от бедствието и подчерта, че хората ще отговорят на тези критици на 14 май - датата на изборите, която управляващата партия условно определи преди смъртоносните трусове.

Земетресението от 6 февруари и силните вторични трусове, които разтърсиха Турция и Сирия, причиниха смъртта на около 50 000 души, като повечето от жертвите бяха в Турция.

В турската държава близо 204 000 сгради се срутиха или бяха сериозно повредени, като стотици хиляди души останаха без дом.

Според официалните данни 14 милиона души са били засегнати от земетресението и милиони хора са напуснали или са били евакуирани от засегнатия регион.

Ердоган не предостави информация как могат да бъдат организирани изборите в зоната на земетресението или дали оцелелите разселени хора ще могат да гласуват на новото си местоживеене.

Турският лидер, който е на власт от 2003 г., се стреми към трети мандат като държавен глава.

Президентските и общите избори, които трябва да се проведат не по-късно от 18 юни, идват в труден момент за Ердоган, чийто рейтинг бележи спад поради главоломно нарастващата инфлация.

Ердоган призна за пропуските в началните етапи на реакцията, но ги приписа на неблагоприятните метеорологични условия, както и на разрушенията, причинени от земетресението по пътищата и инфраструктурата.

Вчера той повтори обещанието си да възстанови над 400 000 домове в рамките на годината.