Турция отбелязва днес Деня на победата

С военни паради ще се отпразнува 97-ата годишнина от победата при Думлупънар

Свят
14:23 - 30 Август 2019
3643
Турция отбелязва днес Деня на победата

Турция отбелязва днес официален празник - Деня на победата, който е и професионален празник на турската армия.

В исторически план на тази дата през 1922 г. турската армия, предвождана от Мустафа Кемал Ататюрк извоюва решаваща победа срещу гръцките войски при Думлупънар в национално-освободителната борба, започнала на 15 май 1919 г. срещу окупацията на Анадола от империалистическите сили. В турската история събитието се нарича Голямата офанзива, посочва БТА.

Победата на турската армия подготвя почвата за продължилите 9 месеца преговори, които завършват с подписването на Лозанския мирен договор през юли 1923 г.

Лозанският договор представлява юридическата обосновка на обявената от Ататюрк на 29 октомври 1923 година светска,
обърната към ценностите на Запада Република Турция.
С военни паради и различни инициативи, които се провеждат в Истанбул и в различните градове на страната, днес се отбелязва 97-ата годишнина от победата при Думлупънар.

Както всяка година, на този ден милиони турци украсиха балконите и прозорците си с турското национално знаме, с плакати с лика на Ататюрк. Милиони турци се стекоха в Мавзолея гробница на Ататюрк в Анкара.

Особено активни са инициативите за честванията на Деня на победата в общините на основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП), която се счита за приемник на принципите на Ататюрк.
Ръководствата на редица големи общини начело с мегаполисите Истанбул, Анкара и др. бяха спечелени от НРП на последните местни избори. Тази година общините се ангажираха много активно с отбелязването на празника - организирани са манифестации, концерти, увеселения.

По обяд ще се състои традиционното поклонение с поднасяне на венци в Мавзолея гробница на Ататюрк в Анкара начело с президента Реджеп Тайип Ердоган и с участието на лидерите на политическите сили.
В посланието, което огласи по случай 97-ия Ден на победата, турският президент посочи, че турският народ, както в миналото, така и сега е готов да покаже същата жертвоготовност и смелост в името на бъдещето и независимостта на страната си.

В същото послание Ердоган акцентира върху конфликтите в Северна Сирия, Ирак и Източното Средиземноморие.

"Решени сме да унищожим всички капани, заложени срещу нашата страна в района на Северна Сирия, Ирак и Източното Средиземноморие. Категорично няма да позволим да бъдат ограбвани правата на кипърските турци", изтъкна турският държавен глава.
Послания по случай Деня на победата огласиха и другите политически лидери.