Турция почете Наим Сюлейманоглу

Легендарният щангист си отиде преди две години

Топ
16:12 - 18 Ноември 2019
4924
Турция почете Наим Сюлейманоглу

Десетки хора се стекоха днес на истанбулското гробище Едирнекапъ, за да почетат паметта на легендарния щангист Наим Сюлейманоглу, който почина на днешната дата преди две години, предаде БТА.

Роденият в България щангист, който след драматичното си бягство в Турция спечели три олимпийски титли и десетки световни и европейски отличия, бе погребан като национален герой през 2017 г. Той е известен с прякора Джобния Херкулес.

В помена, за който Дружеството за култура и сътрудничество на балканските турци в Авджълар с председател известният състезател по свободна борба от близкото минало Ефраим Камбероглу организира специален превоз, се включиха много близки, приятели, съратници на Наим Сюлейманоглу, спортисти, хора от различни възрасти и професии, мнозина от които с изселнически корени.

Сред присъстващите бе и председателят на Турската федерация по вдигане на тежести. Присъстваше и внушителна група ученици от спортната гимназия в Султанбейли, чийто патрон е покойният щангист.

Исмаил Караджа, един от най-близките приятели на Наим, сподели впечатленията си, че поменът тази година е бил изключително масово посетен.  "Вижда се, че колкото повече време минава, толкова повече хората чувстват липсата на щангиста и човека Наим и той продължава да живее в тяхната памет", каза той.

Поменът бе съпроводен с традиционната мюсюлманска молитва. Поднесени бяха венци от името на Турската федерация по вдигане на тежести и от Федерацията на балканските изселници Бал-гьоч.

Втората годишнина от кончината на Наим Сюлейманоглу ще бъде отбелязана и с предстоящата премиера на 22 ноември на игралния филм, посветен на живота и спортната кариера на щангиста - "Джобният Херкулес: Наим Сюлейманоглу".