Турция предупреди НАТО, че ще забави още кандидатурата на Швеция

ЕС
12:23 - 23 Ноември 2023
1673
Турция предупреди НАТО, че ще забави още кандидатурата на Швеция

Турция е информирала НАТО, че ратификацията на документа за приемане на Швеция в Алианса няма да бъде приета от парламента в Анкара навреме, така че да позволи на Стокхолм да проведе церемония за приемане в съюза на срещата на външните министри идната седмица. Новината съобщи „Ройтерс“, позовавайки се на двама свои източници.

Миналата седмица външната комисия в турския парламент отложи вота за членство на Швеция в НАТО, за да проведе допълнителни разговори по темата. Комисията вероятно ще поднови дебатите другия вторник или в сряда.

Външните министри на НАТО ще се срещнат в Брюксел точно в тези дни, 28-29 ноември. От Алианса се надяваха, че именно тази среща ще отбележи приемането на Швеция, пише „Ройтерс“.

Турският президент Реджеп Ердоган дълго време блокираше влизането на Стокхолм в НАТО заради подкрепата за членове на Кюрдската работническа партия (ПКК), която Анкара смята за терористична организация. През април Турция допусна Финландия в Алианса, но Швеция продължава да чака. Все пак шведското правителство получи заветното „да“ от Ердоган заради определени реформи.

Унгария е другата страна, която още не е ратифицирала членството на Швеция в НАТО, но Турция се смята за основното препятствие.