Турция пуска първата си кола на ток (видео)

Ердоган лично представи новата гордост на местната индустрия - TOGG

Новини
17:46 - 07 Август 2022
6221
Турция пуска първата си кола на ток (видео)

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган изпробва най-новия прототип на първия турски електромобил ТОГГ (TOGG) в турската провинция Коджаели, Западна Турция, съобщава Анадолската агенция, цитирана от БТА.

Надяваме се, че официално ще открием завода на ТОГГ в Гемлик на 29 октомври, каза Ердоган в реч вчера на церемония в Коджаели. Той отбеляза, че автомобилът ТОГГ ще бъде по пътищата в Турция още през първото тримесечие на 2023 г. "Ние ще направим турската кола достъпна за народа и останалия свят въпреки онези, които казват: "Не можете да го направите, не можете да я произвеждате", добави Ердоган.

Ръководството на групата ТОГГ, основана през 2018 г., представи първия прототип на електрическия автомобил в страната през декември 2019 г. ТОГГ има за цел да произведе 1милион превозни средства в пет различни категории до 2030 г.

През януари първият турски автомобил ТОГГ беше представен на най-голямото световно изложение за потребителска електроника в Лас Вегас (Consumer Electronics Show - CES). ТОГГ обяви през октомври 2021 година, че всички аеродинамични и аероакустични тестове на автомобила са завършени. Предвижда се марката да открие свои представителства по целия свят, включително и България.

Вижте видео: