Турските социолози вещаят загуба на Ердоган на изборите

Кандидатът за президент трябва да получи повече от 50 процента от гласовете

Свят
14:40 - 02 Май 2023
1689
Турските социолози вещаят загуба на Ердоган на изборите

Само една от девет турски социологически агенции предвижда президентските избори в Турция да приключат още на първия тур на 14 май, съобщава турският информационен сайт "Герчек гюндем".

Единствената агенция, според която изборите ще се решат на първия тур, е Гезиджи, която прогнозира 53,4 на сто подкрепа за опозиционния кандидат Кемал Кълъчдароглу, издигнат от Националния алианс, срещу 43,2 на сто за досегашния президент Реджеп Тайип Ердоган, кандидат на Републиканския алианс.

Агенция О Ре Дже (ORC) дава преднина на Кълъчдароглу пред Ердоган с 49,3 срещу 42,4 на сто, пише БТА.

Метропол предвижда опозиционния лидер да има превес над Ердоган с 42,6 срещу 41,1 на сто.

Според Йонейлем, която отчита и групата на колебаещите се в проучването си, а те са 6,5 процента, Кълъчдароглу води с 44,1 на сто пред 39 на сто за Ердоган. При разпределение на колебаещите се гласове Кълъчдароглу води с 48,6 срещу 43 на сто за Ердоган.


Тийм аращърма (TEAM Arastirma) дава превес на Кълъчдароглу с 47,4 на сто. Досегашният президент събира подкрепа от 44,4 на сто.

Оптимар, за която изданието посочва, че е известна с близостта си до управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) и президента Реджеп Тайип Ердоган, смята, че Ердоган ще получи 48,6 на сто от гласовете, а Кълъчдароглу - 44,1 на сто. Това е единственото от деветте проучвания, което дава превес на Ердоган.

Артибир аращърма прогнозира 49,4 процента за Кълъчдароглу и 43,7 за Ердоган, Аксой аращърма - 47,3 за Кълъчдароглу и 41,9 за Ердоган, а МАК аращърма 47,8 за Кълъчдароглу и 43,7 за Ердоган.  

Общо четирима са участниците в президентската надпревара в Турция. Освен Кълъчдароглу и Ердоган това са лидерът на Партията на родината Мухарем Индже и представителят Алиансa АТА Синан Оган.

Кандидатът за президент трябва да получи повече от 50 процента от гласовете, за да спечели на първия тур. В противен случай се насрочва втори тур (на 28 май) между двамата кандидати, които са получили най-голяма подкрепа. Кандидатът, който получи мнозинство от гласовете на втория тур, се избира за президент на Турция за срок от пет години.