Убиецът на Иво Пилето призна за престъплението, ще го подхванат ли наново?

Висши ченгета опитаха да скрият отнемането на човешки живот

Новини
15:00 - 01 Август 2024
3558
Убиецът на Иво Пилето призна за престъплението, ще го подхванат ли наново?

Богаташкото синче Любен Попов, който бе скатан от разследващите за убийството на Иво Чобанов - Пилето призна, че е извършил това престъпление при друг скандал на пътя, след като магистрати и ченгета опитаха да скрият вината на буйния тип за първия случай, който завърши със смърт след зверски ритник на Любен в тялото на Пилето. 

Попов в момента е привлечен към наказателна отговорност за това, че месеци след като го скатаха за смъртта на Иво Пилето, се заканил с убийство на друг човек, отново на улицата, с думите: „Абе аз Пилето не лежах, теб ли ще лежа, недосегаем съм. Ще те убия и няма да те лежа. Над мен има хора, които ме пазят“. След това самопризнание, всички се питат дали пак ще се размине на богаташкото синче. Любен извадил дори пистолет срещу другия шофьор и това се случва само месеци след като уби с ритник Иво Пилето.

Припомняме, че Любен Попов нашумя след скандала между него и крими героя Иво Чобанов – Иво Пилето, завършил със смъртта на бившия висаджия. Инцидентът станал на главната столична артерия –  бул. „Черни връх”, на метри от столичното 4-то РПУ.

Lupa.bg тогава първа написа за убийството, след като в полицията пазеха в тайна случая до медийната ни публикация. 

Чобанов видял пикап, паркирал неправилно на ул. „Златен връх”. След кратка разправия с шофьора Любен Попов, прераснала във физически конфликт. След силен ритник, който се вижда на видеозапис, Пилето пада на земята, изпада в кома и след почти месец – на 20 февруари, умира в неврохирургията на „Пирогов“.

След смъртта на Чобанов, столичното 4-то РПУ бе разтърсено от чутовен скандал, защото се оказа, че служителите от висшето ръководство на управлението са направили опит да прикрият случая, но въпреки това той излезе на бял свят.

След разгласяването на скандала, започна мащабна проверка от Отдел "Вътрешна сигурност" в МВР по постъпила оперативна информация, че високопоставена полицейска шефка е наредила на подчинените си да не се извършва задължителния в такива случаи оглед на местопроизшествие, а е образувала дело, едва след като Чобанов е бил починал.

По този начин всички горещи следи са били заметени – волно или неволно, което е било изцяло в полза на Любен Попов. Когато месец след инцидента той се предаде в СДВР, на Попов дори не бе повдигнато обвинение.

Бащата на убиеца на Ивайло Чобанов - Иво Пилето се оказа тип с криминални прояви, който разполага с милиони и има силни пипала в Софийска градска прокуратура и Столична община, показа проверка на Lupa.bg. Срещу таткото Валери Попов са правени много разработки и проверки, като всичките са парирани и стопирани чрез връзки и финансово влияние, показа проверка на сайта.  

Той е собственика на „Глобул Брандс” с бутиците „Скандал”, официален вносител на немския бранд „Филип Плейн”.

Преди време бащата на Любо Попов – Валери, бе забъркан в аферите на щангиста-наркотрафикант Гълъбин Боевски. Чу се, че има разследване за данъчни афери срещу съдружник на Боевски в разбития от ГДБОП сексбардак в столичен хотел  - именно Валери.

Преди време се чакаха обвинения срещу бизнесмена Валери Попов за недекларирани огромни суми с неясен произход и умишлено избягване плащането на данъци, обясняват запознати, но те били скалъпени чрез връзки и финанси.
Ставало дума за стотици хиляди левове, които Попов инвестирал в легалния си бизнес.

Богаташът притежава имущество и фирми за милиони левове, обясняват прокурори.

Мераци към имането на Попов проявила и КПКОНПИ, но всичко пак било прикрито. Нейните служители стартирали процедура за конфискация, изпреварвайки прокуратурата, до там обаче изобщо не се стигнало.