Убиецът на милионерката Весела Балабанова застава пред съда

Здравко Дечкин се сдоби официално с обвинение

Крими
17:37 - 09 Март 2020
5763
Убиецът на милионерката Весела Балабанова застава пред съда

Здравко Дечкин, обвинен за грабеж, довел до смъртта на бизнесдамата от Пловдив Виолета Балабанова, официално се сдоби с обвинителен акт. Той ще застане пред Окръжен съд за грабеж, придружен с убийство заради наследствени имоти и пари. 

Според данни от разследването нападението над Балабанова е било поръчано от сина ѝ - покойния Георги Балабанов. Наследникът на известната фамилия се разби с мотора си с 200 км/ч в Слънчев бряг през 2012 година. 

На 30 септември 2009 година вдовицата на един от най-богатите пловдивчани от времето на прехода Виолета Балабанова бе нападната във входа на кооперацията, в която живее. Мъж връхлита върху нея, изтръгва чантата ѝ, а след това я намушква няколкократно с нож в корема. Няколко минути по-рано синът й Георги я оставил с колата, след като двамата вечеряли. Покушението срещу Виолета е имало цел - нотариалните актове на всички имоти на фамилията са били винаги в чантата на жената. 

17 хиляди лева и BMW x5, собственост на Балабанов, била цената, която синът на Виолета обещал на Дечкин за мократа поръчка. 

Съседи видели ранената жена и се обадили  на Спешна помощ. Пострадалата била откарана в болницата, където въпреки лекарската намеса е починала на 8 октомври 2009 година. След смъртта й Георги продал наследствените имоти, за да се разплати с кредиторите и да продължи да води предишния си начин на живот. Той не платил сумата от 17 000 лева на Дечкин, нито му прехвърлил автомобила си „БМВ Х5“. Оттогава двамата спрели да подържат отношения. 

Пръстовите отпечатъци на Дечкин са били открити на входната врата на Виолета. Следите се намерени още през 2009, ала на Дечкин е направена криминална регистрация едва през 2018, когато се води досъдебно производство срещу него за наемането на работа на непълнолетно лице. 

Дечкин е с взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ от 24 май 2019 година и се намира в пловдивския затвор, съобщава Трафикнюз. За престъплението, в което е обвинен, законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 15 до 20 г., доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.