Убитата Лайра Маккий - гласът на млада Ирландия и гей обществото

Талантливата журналистка изгрява с блога "Писма до 14-годишното ми аз"

Свят
08:16 - 20 Април 2019
2285
Убитата Лайра Маккий - гласът на млада Ирландия и гей обществото

Убийството на журналистката Лайра Маккий в Лондондери, Северна Ирландия, предизвика огромен отзвук, включително у Европейската комисия и министър-председателя на Великобритания Тереза Мей, която го определи като "безсмислен и шокиращ варварски акт". Подобен инцидент размирна Ирландия не помни от повече от три десетилетия.

В нощта срещу петък републиканци дисиденти влязоха в сблъсъци със силите на реда по време на полицейски претърсвания в града, а Лайра е в епицентъра на събитията, които отразява като репортер. Маскиран мъж открива огън по унифомените и младата жена е повалена от случаен куршум.

29-годишната Маккий става известна през 2014 г. след публикация в блог, озаглавена "Писмо до 14-годишното ми аз", в която разказва за трудностите, през които минава един тийнейджър-гей. Пет години по-късно по писмото ѝ е заснет кратък филм, а тя подписва договор за две книги с голямо издателство.

През 2016 г. Лайра тя е включена в списъка на "Форбс" с 30-те най-обещаващи журналисти на възраст под 30 години, заради нейната страст да изследва в дълбочина теми, до които останалите не се докосват.

Лайра (вдясно) с половинката си Сара Канинг

"Ангели със сини лица" е последната ѝ книга, в която тя разказва за неприключилото разследване за убийството на политика Робърт Брадфорд в Белфаст на 14 ноември 1981 г. от ИРА. Книгата излиза от печат през 2018 г. Следващата - "Изгубените момчета" - трябваше да бъде публикувана следващата година.

Лайра израства на Клифтънвил роуд, където е най-опасния район на Белфаст - зоната, в която има повече жертви на квадратен метър, отколкото в която и да е друга част на града по време на конфликтите в Северна Ирландия през 20-и век. С работата си цели да покаже травмите, които войната нанася не само върху съвременниците на конфликтите, но и върху следващите поколения.

Семейството на жертвата пожела да се отдаде на мъката си далеч от микрофони и обективи. Единственият близък на Лайра, който коментира трагедията, е интимната й приятелка Сара Канинг: "Това е не само моя лична загуба. Днес ЛГБТ обществото и изобщо всички потиснати и онеправдани по света загубиха своя най-верен защитник и най-мощен глас", заяви тя.

Според полицията зад разстрела стои печално известната терористична организация "Нова ИРА", а Маккий е случайна жертва.

Снимки от бдението в памет на журналистката вижте в галерията.