Учен алармира: Топенето на ледниците ще предизвика войни за вода

Наводненията, свлачищата и срутищата ще се увеличат, каза климатологът Валентин Симеонов

Общество
12:39 - 05 Август 2024
2338
Учен алармира: Топенето на ледниците ще предизвика войни за вода

Нивото на ледниците в Андите е най-ниско от последните 13 хиляди години и вече е минало критична точка, от която няма връщане назад. Големите ледници, не само в Андите, а и в Аржентина, Канада, Хиламаите, Гренландия, се топят, а някои изчезват. Това каза климатологът д-р Валентин Симеонов в ефира на предаването „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

Повече от 40 години той се занимава с атмосферни изследвания, основно в областите замърсяване на въздуха и климатични промени. Д-р Валентин Симеонов живее и работи във Швейцария. 

Ученият подчерта, че ледниците са важни, защото те спомагат за стабилизирането на климата - отразяват голяма част от слънчевата светлина и не позволяват Земята да се затопли.

Другата важна роля е, че те са резервоар за вода. Без тях лятното ниво на реките ще спадне рязко, което ще засегне и Дунав, обясни той. „1/3 от годишния дебит идва от Алпите, а изчезването на ледниците ще го намали. Това е важно не само за водоснабдяването, но и за енергетиката. Може да спре охлаждането на ядрената централа в Козлодуй. Това се случи миналата година във Франция с няколко централи. Те спряха поради липса на охлаждаща вода от големи реки“, каза още изследователят.

„Ако ледниците продължат да се топят, глобалните температури ще се повишат още, ще има недостиг на вода. Може да се стигне до войни за вода.

Увеличава се и опасността от свлачища, срутища и наводнения“, обясни още д-р Симеонов.